Microsoft trekt stekker uit Android-apps op Windows

android

Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk om Android-apps te installeren via de appwinkel van Amazon. In maart 2025 verdwijnt de ondersteuning voor Android in Windows volledig.

Microsoft kondigt ietwat verrassend de stopzetting van het Windows Subsystem for Android aan. Via dat platform was het mogelijk om Android-applicaties te draaien op Windows 11. Microsoft kondigde de toevoeging van Android-apps enkele jaren geleden als één van de grootste vernieuwingen in Windows 11 aan, maar trekt er nu al de stekker uit. Het nieuws wordt ook bevestigd door Amazon, dat het Android-platform mee ondersteunde.

De stopzetting zal in verschillende fasen verlopen. Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk om nog nieuwe applicaties te installeren via de Amazon-appwinkel. Applicaties die je al had geïnstalleerd, blijven nog wel zeker een jaar werken. Vanaf 5 maart 2025 zal Amazon zijn appwinkel voor Windows echter volledig opdoeken en kunnen ontwikkelaars dus ook geen ondersteuning meer aanbieden voor Android-applicaties op Windows.

lees ook

Android 15 brengt hardware en software in je smartphone dichter bij elkaar

Het hele platform stond nog maar sinds afgelopen zomer volledig op poten. Microsoft voegde Android-ondersteuning officieel toe met de Windows 11 22H2-update, maar de uitrol naar het brede publiek startte pas in de zomer van 2023. Het aanbod telde meer dan 20.000-applicaties, maar dat is voor Microsoft niet voldoende om het Android-subsysteem in leven te houden.

Mislukte flirt

Door Android-applicaties toe te laten op Windows, wilde Microsoft nochtans een antwoord bieden op macOS, waar het sinds de M1-generatie mogelijk is om iOS-apps te draaien. Een mogelijk pijnpunt was dat Google nooit mee in het platform is gestapt: de Amazon-appwinkel moest als toegangspoort fungeren.

Mede hierdoor is het tussen Windows en Android niet tot dezelfde naadloze integratie gekomen als tussen macOS en iOS. Microsoft lijkt er ook niet meer in te geloven dat dat nog gaat komen en maakt nu al een vroegtijdig einde aan de flirt met Android.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home