Android 15 brengt hardware en software in je smartphone dichter bij elkaar

android 15
Bron: Google

Google heeft een eerste ontwikkelaarsversie van Android 15 vrijgegeven. De focus ligt op het beter samen laten spelen van hardware en software. Android 15 voegt ook extra beveiliging toe.

Android 15 is sinds 16 februari beschikbaar, voor ontwikkelaars althans. Google geeft een eerste premature versie van het mobiele besturingssysteem vrij. Ontwikkelaars kunnen daarmee aan de slag om compatibiliteit van hun applicaties te testen. Een bètaversie zal spoedig volgen, maar ook deze eerste developer-preview geeft al inzicht in welke weg Google wil inslaan met Android 15.

De focus van de eerste versie ligt op twee domeinen: het verbeteren van app-prestaties en beveiliging tegen malware.

Oververhitting

Google wil nieuwe API’s in Android stoppen die de hardware en software van een toestel nauwer op elkaar afstemmen. Dat moet serieuze prestatieverminderingen van een telefoon beperken wanneer de processor tegen de limiet gaat. In smartphones-SOC’s zit standaard een veiligheidsmechanisme ingebouwd dat applicaties laat ‘throttlen’ om oververhitting tegen te gaan. Dat resulteert in zichtbare vertragingen van appprestaties.

Met de nieuwe ADPF-api’s kunnen ontwikkelaars bepaalde componenten van hun applicaties in een energiebesparende modus laten draaien in plaats van maximale prestaties te eisen. Dit moet volgens Google de impact van achtergrondprocessen op je processor (en batterij) drastisch verminderen, zodat je processor meer ruimte heeft ‘om af te koelen’ tijdens intensieve workloads. Daarnaast stroomlijnt de release het proces van het aanpassen van de CPU- en grafische verwerkingseenheidfrequenties van een handset om aan de app-vereisten te voldoen.

Cryptografische muur

Beveiliging is al enkele Android-versies een belangrijk focuspunt voor Google. Het besturingssysteem had in vroegere versies wel eens de reputatie een speeltuin voor malware omdat er weinig tot geen controle was op welke applicaties je op je toestel installeerde, in tegenstelling tot Apple. Google is al enkele jaren een anti-malwaremuur aan het bouwen in Android, en neemt voor de nieuwe versie een beveiligingsfunctie over uit Linux, fs-verify. De kernel van Android is nog steeds grotendeels gebouwd op Linux-codebases.

lees ook

Brengt Android 15 widgets terug naar het vergrendelscherm? 

Hackers richten zich vaak op mobiele gebruikers door te proberen een legitieme app die op hun apparaten is geïnstalleerd te corrumperen met kwaadaardige code. Met Het fs verify-protocol kunnen appontwikkelaars een ‘zegel’ kleven op gevoelige onderdelen van applicaties. Als hackers met deze onderdelen proberen te knoeien, wordt de verzegeling verbroken, waardoor het detecteren van inbraakpogingen relatief eenvoudig wordt. Het protocol is gebaseerd op een datastructuur die veel gebruikt wordt voor cryptografische taken.

Van developer naar bèta

De ontwikkelaarsversie bevat nog niet al te veen informatie over functionele updates in Android 15. We zien wel de mogelijkheid om een schermopname te maken van slechts een deel van je scherm. De volgende stap is een eerste bètaversie, die wellicht in de lente zal uitrollen voor een beperkt aantal toestellen. Google hoopt tegen juni een stabiele versie klaar te hebben, al zal Android 15 ten vroegste in het najaar beschikbaar komen voor jouw toestel, afhankelijk van welk merk en model je hebt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home