LUMI-supercomputer met deels Belgisch DNA is klaar voor gebruik

lumi supercomputer

In Finland is de LUMI-supercomputer in gebruik genomen. Dat systeem is het op twee na krachtigste ter wereld en werd gebouwd met steun van ons land.

LUMI is klaar. Dat deelt het Finse IT-centrum voor wetenschap (CSC) mee in een blogpost. LUMI is ’s werelds op twee na krachtigste supercomputer en het krachtigste systeem in Europa. De computer is goed voor 309 petaflops aan rekenkracht en enkel Fugaku in Japan voorgaan (met 442 petaflops) en Frontier met 1,1 exaflops.

LUMI werd in 2020 al onthuld en maakt deel uit van het EuroHPC-project. Daarmee wil de Europese Commissie dat de EU zich een voortrekkersrol toe-eigent op vlak van HPC-systemen. LUMI werdt gebouwd door een consortium van tien landen waaronder ook België. Centraal staan 2.220.288 rekenkernen afkomstig van AMD Epyc-processors van de derde generatie. HPE Cray stond in voor de bouw.

Zwarte zwanen

De bouw van de supercomputer liep niet van een leien dakje. “We werden geconfronteerd met veel zwarte zwanen”, zegt Pekka Manninen, Director of Science and Technology bij het CSC. “Denk maar aan het globale tekort aan microchips en Covid-19.”  LUMI bevat bovendien veel splinternieuwe technologie. “De computer bevat de eerste generatie van de HPE Slingshot-11 interconnect en cloud native Shasta software stack, en de MI250X is de eerste generatie van AMD GPU’s voor HPC in vele jaren.”

Cutting edge wordt soms bleeding edge”, gaat Manninen verder. “Ook was het formaat van de installatie een uitdaging. LUMI bevat tienduizenden individuele technische componenten zoals GPU’s, processors, DIMM’s, harde schijven, datakabels, switches en meer.”

GPU’s in actie

Nu is LUMI dus min of meer klaar en zijn ook de GPU’s geverifieerd voor gebruik. Alle 10.240 GPU’s kunnen op schaal werken en leveren de verwachte prestaties. Daarmee is het systeem klaar om verschillende types van workloads te ontvangen. Het aanbod aan beschikbare applicaties groeit snel en wordt samen met HPE en AMD uitgebreid. Zeven wetenschappelijke toepassingen afkomstig van landen uit het LUMI-consortium worden momenteel geoptimaliseerd voor het HPC-systeem.

Ondanks de beschikbaarheid van de rekenkracht, gaat het werk wel verder. Verschillende capaciteiten moeten nog uitgebouwd worden. Vooral langs de datakant wordt het systeem de komende maanden en jaren nog uitgebreid. Wetenschappers van over heel Europa kunnen nu wel dingen naar rekentijd op de computer. De helft van de beschikbare capaciteit is beschikbaar voor iedereen, de andere helft is gereserveerd voor de landen van het consortium dat de bouw van LUMI heeft ondersteund. Daar kunnen Belgische onderzoekers dus mee beroep op doen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.