Fujitsu wil groene ammoniak als brandstof voor datacenters

ammoniak tank

Het Japanse Fujitsu werkt met de IJslandse startup Atmonia aan een proces om schonere ammoniak te produceren. Volgens Fujitsu is groene ammoniak een sterke kandidaat als alternatieve krachtbron voor datacenters.

In april kondigde Fujitsu de samenwerking aan met Atmonia voor de ontwikkeling van katalysatoren voor een duurzame ammoniak-productie. De IT dienstverlener gaat nu aan de slag met datasets die het bedrijf kreeg via Atmonia. Fujitsu zal in eerste instantie proof-of-concept modellen maken van potentiële katalysatoren. Die katalysatoren zijn in ontwikkeling via een combinatie van kwantum chemische simulaties en speciaal ontwikkelde AI-technologie. Fujitsu gebruikt daarvoor hun Fugaku supercomputer.

‘Groene’ ammoniak als alternatieve energiebron

“Fujitsu kijkt sinds een jaar in de richting van groene ammoniak omwille van het potentieel als alternatieve energiebron”, zegt Research directeur Surya Josyula. “Wij beschikken over datacenters wereldwijd. We onderzoeken nu hoe we, eens we over groene ammoniak beschikken, deze kunnen gebruiken als back-up of zelfs als belangrijkste energiebron.”

Fujitsu springt zo mee op de kar om datacenters te laten draaien op 100 procent schone energie.

Alternatief voor zon- en windarme dagen

Het onderzoek naar groene ammoniak past in de bedrijfsstrategie om te zoeken naar alternatieven voor zon- en windenergie. Met andere woorden, het is in de eerste plaats een back-up voor de huidige groene energie. Het grote voordeel is dat ammoniak geen CO2 uitstoot bij verbranding.

Aan de andere kant staat dat het produceren van ammoniak, wanneer het wordt onttrokken uit fossiele brandstoffen, wel heel wat CO2 de lucht in gooit. Vandaar het belang van de samenwerking tussen Fujitsu en Atmonia.

Toekomstmuziek

“We hebben samen het afgelopen jaar grote stappen gezet”, zegt de woordvoerder van Atmonia. “Het team komt steeds dichter bij een stabiel werkende katalysator voor duurzame ammoniakproductie op omgevingstemperatuur en -druk.”

Ook al gaat het de goede kant uit, het gebruik van groene ammoniak als (alternatieve) energiebron voor datacenters is pas voor binnen enkele jaren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.