Wil jij nog een floppydisk te pakken krijgen? Dan tikt de tijd, want over vier jaar zullen de laatste voorraden wellicht helemaal op zijn.
De techindustrie heeft de floppydisks al een decennium geleden de rug toegekeerd. Sony stopte als laatste grote fabrikant in 2011 met de productie van nieuwe units. Maar dat betekent niet dat de klassieke diskettes helemaal uit het straatbeeld verdwenen zijn. Uit nostalgische gevoelens hebben kleinere handelaren de verkoop nog enkele jaren in leven weten houden.
Aan alle verhalen komt een einde, en het lijkt er naar dat de floppydisks nu dan toch op hun laatste benen lopen. Binnen nu en vier jaar zullen de laatst beschikbare voorraden wellicht helemaal op zijn, voorspelt een Amerikaanse handelaar in floppydisks aan The Register. Hij hield zijn business jarenlang staande door niet-gebruikte exemplaren op te halen bij bedrijven en gebruikte diskettes te recycleren.
Floppydisks in 2022: dood, maar nog niet begraven
Je stelt je nu waarschijnlijk de terechte vraag: wie maakt er anno 2022 nog gebruik van floppydisks? Het antwoord zal je verbazen. Heel wat industriële bedrijven, luchtvaartmaatschappijen en medische instituten steunen op oudere hardware die floppydisks vereisen voor datatransfers.
Ook binnen overheidsinstellingen zijn floppydisks nog couranter aanwezig dan je zou denken. En dan zijn er de nostalgische hobbyisten die al hun privégegevens op floppydisks blijven bewaren.
Een argument dat de laatste volhouders wel eens opgooien is dat floppydisks een veiliger medium zijn voor het bewaren van gevoelige data. Floppydisks kunnen immers niet via een netwerk gehackt worden; om de data te stelen moet je met de diskette zelf aan de haal gaan.
Maak een back-up van je gegevens
Dat neemt niet weg dat floppydisks een hopeloos inefficiënt medium zijn om data te bewaren en over te zetten op andere apparaten. Moderne hardware en software hebben de ondersteuning voor floppydisks ook al lang laten vallen.
Bovendien hebben fysieke opslagmiddelen een beperkte houdbaarheidsdatum. We raden iedereen die nog floppydisks gebruikt dus aan om zo snel mogelijk de gegevens te back-uppen op een moderner medium.