Nieuwe opslagtechniek houdt gegevens tot vijfduizend jaar bij

storage

Een Duitse start-up test een nieuwe opslagtechnologie die weerbaarder moet zijn tegen de grillen van de natuur. Keramiek, laser en QR-codes zijn de geheime ingrediënten.

Geen enkele vorm van opslag is eeuwig. HDD’s, SSD’s, DVD’s en andere fysieke dragers hebben allemaal een houdbaarheidsdatum. Bovendien kan het noodlot altijd toeslaan waardoor je al je bestanden kwijt bent. Zelfs virtuele opslag in de cloud is niet onaantastbaar. De Duitse start-up Cerabyte test een nieuwe opslagtechniek waarvan het overtuigd is dat het de ideale oplossing kan zijn voor langetermijnstorage in datacenters.

Cerabyte deelt regelmatig demo’s van zijn techniek op YouTube en Vimeo. De drager van de gegevens is een glazen plaatje dat verstevigd wordt met een laagje keramiek. Het bedrijf maakt cartridges die tot 100 PB aan data kunnen vasthouden en tapes met een capaciteit tot 1 exabyte (1000 PB). De gegevens zelf worden door een microscopische laser in de vorm van QR-codes op het plaatje geschreven. De laser maakt ‘gaatjes’ in het glas die de binaire waarde nul representeren, onbewerkte glas staat voor binaire waarde één.

Vijfduizend jaar opslag

De claims die Cerabyte maakt, zijn indrukwekkend. De keramische beschermingslaag zou goed bestendig moeten zijn tegen de natuurelementen genre branden, overstromingen, stroompieken en plotse temperatuurdalingen. Het Duitse bedrijf maakt zich ook sterk dat zijn oplossing de kosten van opslag met 75 procent kan doen zakken. Dat maakt de technologie mogelijk interessant voor langetermijnopslag van passieve gegevens: volgens Cerabyte gaan zijn cartridges en tapes tot vijfduizend jaar mee.

De technologie zit voorlopig nog in de experimentele fase. Het is nog niet onduidelijk wanneer het Duitse bedrijf zijn oplossing naar de markt wil brengen. Als de opslagtechniek werkt zoals beloofd, zullen bedrijven er wellicht wel oren naar hebben.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.