Vlaming is bezorgd over digitale privacy, maar heeft vertrouwen in overheid

digitale privacy

In het digitale tijdperk blijft privacy een grote bezorgdheid van de doorsnee Vlaming. We vertrouwen de publieke sector veel liever onze persoonlijke gegevens toe dan private bedrijven.

Imec heeft vanochtend de Digimeter van het jaar 2022 gepubliceerd. Het onderzoeksinstituut houdt jaarlijks een grootschalige peiling naar hoe Vlamingen kijken en omgaan met technologie. Dit jaar vulden 12.000 Vlaamse burgers uit verscheidene leeftijdsgroepen en opleidingsniveaus deel de vragenlijst in.

Technologie krijgt een steeds groter wordende rol in ons dagelijkse privé- en persoonlijke leven. De Vlaming kijkt daar met gemengde gevoelen naar, blijkt uit de Digimeter. Waar het merendeel van de deelnemers wel vindt dat technologie hen helpt om verbonden en geïnformeerd te blijven, groeit ook de bezorgdheid rond de afhankelijkheid van al die snufjes. Met name privacy is (en blijft) een van de grootste kopzorgen van de burger.

Bezorgd over digitale privacy

Die bezorgdheid ontstaat voornamelijk uit het voortdurend moeten delen van persoonlijke gegevens om online diensten te kunnen gebruiken. De helft van de Vlamingen geeft aan zich zorgen te maken over zijn/haar online privacy. Dit stemt overeen met eerder onderzoek door imec.

lees ook

8 op 10 Vlamingen vertrouwt internetbedrijven niet met persoonlijke data

Zeven op de tien consumenten ergert zich aan het gebrek aan transparantie van bedrijven over hoe ze met hun data omgaan. Drie op de tien ziet geen graten in het delen van data, als ze daar iets voor in ruil krijgen tenminste. Vraagt jouw bedrijf gegevens op van klanten, voorzie hen dan van voldoende en duidelijke informatie over hoe je die data verwerkt, is de les die we hieruit kunnen leren.

Vertrouwen in overheid

Het vertrouwen in de private sector ligt dus eerder op een lager pitje als het op het toevertrouwen van persoonlijke gegevens aankomt. De publieke sector geniet meer vertrouwen. 57 procent van de Vlamingen vertrouwt de overheid hun persoonlijke gegevens toe. Ziekenhuizen krijgen met 72 procent het grootste vertrouwen van de burger.

Dat komt omdat een groot deel van de burgers verkiest om overheidszaken digitaal te regelen (47%), het invullen van de belastingsbrief voorop (64 procent). 45 procent verkiest om overheidscommunicatie digitaal te ontvangen. Hiervoor is het afstaan van persoonlijke informatie nu eenmaal vereist.

Het vertrouwen mag er dan wel zijn, de Vlaming voelt wel degelijk ook frustraties in de digitale relatie met de overheid. 46 procent vindt dat hij/zij te vaak dezelfde gegevens moet invullen bij digitale overheidsdiensten. Slechts dertig procent vindt de overheidsplatformen eenvoudig om mee te werken. Ook een gebrek aan transparantie en het gevoel dat de overheid ‘te veel weet’, heerst bij de Vlamingen.

Is Solid de oplossing?

De Digimeter peilt ook naar wat de Vlaming dan wel wil om die privacyproblemen op te lossen. Tachtig procent van de deelnemers zou één centrale plaats willen van waaruit alle documenten en formulieren kunnen beheerd worden. Dit is wat het Solid-project in essentie probeert te bereiken. Solid streeft naar één opslagplaats voor al je persoonlijke gegevens die door de burger zelf beheerd wordt.

lees ook

Wat is Solid en hoe kan het jouw leven beter maken?

De Vlaamse overheid neemt ook een actieve participatie in dit project, maar daar lijkt de Vlaming nog totaal niet vanop de hoogte te zijn. 21 procent van de deelnemers zegt het concept wel te kennen, maar amper acht procent heeft voldoende kennis om het aan iemand anders te kunnen uitleggen. Slechts twee procent heeft er al mee geëxperimenteerd. Hier is dus nog veel winst te boeken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home