OpenAI gaat AI-gegeneerde beelden van (onzichtbaar) label voorzien

ai artiest

Beelden gemaakt door Dall-E 3 zullen voortaan een tag krijgen in de metagegevens. OpenAI wil zo het onderscheid tussen echte en AI-gegeneerde beelden weer duidelijker maken.

Betalende ChatGPT-klanten hebben sinds het najaar van 2023 toegang tot Dall-E 3. Wie al eens geëxperimenteerd heeft met de beeldgenerator, zal kunnen beamen dat de resultaten soms bijna niet meer te onderscheiden zijn van een echte foto. Om verwarring te vermijden, kondigt OpenAI aan dat het voortaan labels zal toevoegen aan het beeldmateriaal dat gebruikers maken met Dall-E 3.

Geen nood, dat label zal niet zichtbaar zijn op je artistieke creaties. OpenAI maakt gebruik van de C2PA-standaard om tags toe te voegen in de metagegevens van de afbeelding. Die extra tag maakt een afbeelding wel wat groter, maar dat heeft volgens OpenAI geen invloed op de resolutie en het zal afbeeldingen ook niet zwaarder maken om door te sturen. OpenAI rolt het C2PA-label vanaf 12 februari uit.

Strijd tegen deepfakes

Het label moet helpen om AI-gegeneerde beelden en kunstwerken te onderscheiden van het werk van mensen. Je ziet ze dan wel niet met het blote oog, maar met webtools zoals Content Credentials kan je de metagegevens van een afbeelding inspecteren om de oorsprong te achterhalen. Volgens OpenAI is dit helaas niet de allesomvattende oplossing tegen deepfakes, omdat sociale mediaplatformen metagegevens vaak verwijderen wanneer je een foto uploadt. Meta kondigde op dinsdag aan dat het ook labels zal toevoegen aan alle AI-gegenereerde content die via zijn sociale mediaplatformen verspreidt wordt.

lees ook

Medewerker multinational schrijft miljoenen over na videocall met AI-gegenereerde baas

Er bestaan nog andere manieren om AI-gegeneerde content te onderscheiden. Het DeepMind-team van Google ontwikkelde een watermerk voor AI-afbeeldingen. Ook hier gaat het om een watermerk dat onzichtbaar is voor het menselijke oog, maar wel door machines kan gedetecteerd worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home