Identificeer AI-beelden met nieuw (onzichtbaar) watermerk van Google

DeepMind, Google Research en Google Cloud lanceren de bètaversie van een nieuwe tool om AI-beelden te watermerken en identificeren.

Google lanceert een tool om AI-beelden van een watermerk te voorzien en zo te identificeren. SynthID heet de nieuwe functie, die ontwikkeld is door DeepMind, Google Research en Google Cloud.

Your identification, please

Met SynthID is het mogelijk om een watermerk direct in de pixels van een beeld te integreren. Zo is het niet zichtbaar voor het menselijke oog, maar kan een systeem het beeld wel identificeren.

Traditionele watermerken zijn niet voldoende voor AI-beelden, ze zijn te eenvoudig weg te werken. Google maakt zich sterk dat SynthID beeldkwaliteit niet aantast en dat een watermerk niet gecompromitteerd wordt door filters, kleurveranderingen of wanneer een beeld gecomprimeerd is door van formaat te wisselen.

Een deel van de identificatie gebeurt via de metadata van een beeld. Die kunnen echter relatief eenvoudig worden verwijderd. Het watermerk van SynthID zou echter intact moeten blijven, doordat het in de pixels is verwerkt.

Voorlopig is SynthID beschikbaar voor een beperkt aantal klanten van Vertex AI, die ook Imagen gebruiken. Dat laatste is één van de nieuwste AI-modellen van DeepMind om tekst naar beeld om te zetten.

Mee met de tijden

Generatieve AI wordt steeds slimmer en evolueert snel. Dat geldt dus ook voor beeldgeneratoren die werken met kunstmatige intelligentie. AI-afbeeldingen kunnen er steeds realistischer uitzien en het wordt soms moeilijk om ze te onderscheiden van echte beelden. Daarom is zo’n watermerk een stap in de goede richting.

SynthID is niet waterdicht als het gaat om extreme beeldmanipulatie, geeft Google aan. Het bedrijf benadrukt echter dat het gebruikers en organisaties een technische oplossing biedt om meer verantwoord met AI-beelden te werken. Bovendien heeft de tool de mogelijkheid mee te evolueren met andere AI-functies.

Om dit te bekomen traint SynthID met twee diepe modellen om te watermerken en identificeren. Beiden zijn samen getraind op een waaier aan beelden. Dit samengevoegde model is geoptimaliseerd om een watermerk zo onmerkbaar mogelijk te maken, door het zo goed mogelijk af te stemmen op het beeld in kwestie. Dit verhoogt ook de mogelijkheid tot identificeren.

lees ook

Nieuwste AI-project Google pas begin 2024 gelanceerd

Mogelijkheden

Gebruikers van Imagen krijgen drie niveaus van betrouwbaarheid met SynthID:

  • Digitaal watermerk gedetecteerd
  • Geen digitaal watermerk gedetecteerd
  • Mogelijk digitaal watermerk gedetecteerd
SynthID niveaus detectie

Google droomt al van toekomstige toepassingen voor SynthID. De tech-reus gaf al aan dat de tool kan worden uitgebreid naar andere AI-modellen en geïntegreerd in andere Google-producten. SynthID beschikbaar maken voor derde partijen is eventueel ook een optie.

Met DeepMind creëerde Google de afgelopen maanden al meer opvallende AI-toepassingen. Eind vorige maand was er de combinatie van robotica en AI met RT-2 en eerder deze maand raakte bekend dat er aan enkele tientallen AI-projecten tegelijk wordt gewerkt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home