Mogen we GPT-5 deze zomer al verwachten? 

gpt-5 openAI

De opvolger van GPT-4 Turbo zou volgens een rapport deze zomer verschijnen. Zal GPT-5 de luiheid van GPT-4 kunnen rechtzetten?  

Volgens een rapport van Business Insider zou GPT-5, als het deze naam zou krijgen, deze zomer kunnen verschijnen. De lancering van GPT-4 vorig jaar zorgde al voor een ongeziene hype waardoor de vraag naar GPT-5 al snel gesteld werd. CEO Sam Altman is meestal terughoudend met een antwoord bieden op deze vraag, maar het rapport licht met de nodige voorzichtigheid al een tipje van de sluier op. OpenAI maakte de releasedatum of verdere details nog niet zelf bekend, dus in feite blijven alle voorspellingen een vorm van speculatie. Ex-president Barack Obama liet zich bij zijn passage in Puurs al wel ontvallen dat GPT-5 in feite zo goed als klaar is, al is het onduidelijk waar hij zijn informatie haalde.

GPT-5, of toch GPT-4.5 Turbo?

Volgens de informatie van Business Insider kunnen we het nieuwe AI-model medio 2024 verwachten. AI-gebruikers en specialisten speculeren reeds veel over GPT-5, maar er lekte er onlangs ook informatie over een GPT-4.5 Turbo. Het is onduidelijk hoe dat model in verhouding staat met GPT-5. Wat de naam ook mag zijn van OpenAI’s eerstvolgende LLM, het zal een verbeterde versie zijn van het AI-taalmodel dat ChatGPT aanstuurt. Dat claimen enkele anonieme bronnen uit het rapport op basis van een demo die ze hebben gekregen.  

lees ook

ChatGPT krijgt een ‘beroerte’: gebruikers melden onverwachte uitkomsten 

GPT-5 is de opvolger van GPT-4 Turbo, dat de laatste maanden te kampen kreeg met ‘luiheid’, waarbij het model soms beperktere antwoorden gaf dan gewoonlijk. OpenAI probeerde dat luiheidsprobleem meerdere keren op te lossen. LLM’s worden getraind op basis van enorme datasets vanuit het internet. De kwaliteit van de geleverde informatie kan echter variëren tussen de modellen, afhankelijk van de trainingsgegevens en de neiging van het model om informatie te vermengen. Bovendien zijn LLM’s gevoelig voor zogenaamde model drift, waarbij hun prestaties in de loop van de tijd kunnen verminderen. Als OpenAI met GPT-5 deze luiheid en hallucinaties kan verminderen, betekent dat voor het bedrijf een grote stap vooruit.   

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home