Lanceert OpenAI binnenkort GPT-4.5 Turbo?

gpt-5 openAI

Zit een nieuwe versie van ChatGPT in de wachtkamer? Een uitgelekte blog van OpenAI kondigt de premature geboorte van GPT-4.5 Turbo aan.

OpenAI heeft mogelijk onbedoeld de lancering van een nieuwe versie van het GPT-model aangekondigd. Die zou GPT-4.5 Turbo heten en volgt GPT-4 (Turbo) op. Het was niet de bedoeling dat de aankondiging nu al live ging, want de blog was al snel weer verwijderd door OpenAI. Maar tegen dan was het kwaad al geschied: de blog was geïndexeerd door de zoekmachine van DuckDuckGo en Bing en screenshots circuleren volop op Reddit en X.

Hogere tokenlimiet

Uit de korte snippet vallen enkele details over GPT-4.5 Turbo af te leiden. De nieuwe versie zou kennis hebben van actuele gebeurtenissen tot en met juni 2024, wat een mogelijke lancering in de zomer een realistische piste maakt. De actuele kennis van GPT-4 stopt op april 2023.

De grootste upgrade van GPT-4.5 Turbo zou in het aantal tokens liggen dat het model per prompt kan verwerken. Het is niet onlogisch dat OpenAI net hier aan sleutelt: Google’s Gemini en Anthropic’s Claude hebben GPT op dit gebied voorbijgestreefd. GPT-4.5 Turbo zou de tokenlimiet optrekken tot 256.000 tokens, het dubbele van wat GPT-4 kan verwerken. Dat komt overeen met 150.000 à 200.000 woorden. GPT-4.5 Turbo kan dus zeer lange teksten (of mediabestanden) verwerken en hier zeer specifieke informatie uitfilteren.

Hint van Copilot?

OpenAI wil voorlopig niets bevestigen over GPT-4.5 Turbo, maar nu het lek open en bloot ligt, zal het niet anders kunnen dan snel te communiceren. Een andere indicatie dat een nieuwe versie van GPT op komst is, komt vanuit het kamp van Microsoft. Het zusterbedrijf voegt GPT-4 Turbo toe aan de gratis versie van zijn Copilot-app, waardoor je in principe niet meer hoeft te betalen om de slimste versie van GPT te gebruiken. Er gaan ook al langere tijd geruchten dat OpenAI aan GPT-5 zou werken, maar voorlopig lijkt het bedrijf nog voldoende rek te zien in GPT-4.

lees ook

Na de grote doorbraak: kan OpenAI bevestigen in 2024?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home