Microsoft flirt met Databricks, OpenAI kijkt angstig toe

databricks microsoft openai

Microsoft wil mogelijk het AI-platform van Databricks aanbieden via zijn Azure-cloud. Een huwelijk tussen beide bedrijven zou wel een uppercut voor OpenAI kunnen zijn.

Microsoft maakt er geen geheim van dat het vol inzet op het aanbieden van AI-diensten en zou daarbij lonkend naar Databricks kijken als partner. Dat schrijven onder meer The Information en Reuters, met de nuance dat geen van beide bedrijven het nieuws ook officieel bevestigt. Een diepgaandere samenwerking tussen Microsoft en Databricks zou niet onlogisch klinken, want het data lakehouse van Databricks is vandaag al beschikbaar via de Azure-cloud.

Goed voor Databricks

Voor Databricks zou het in ieder geval een goede zaak zijn. Het kan zijn AI-gerelateerde softwarediensten in Azure veel eenvoudiger tot bij het enorme Microsoft-klantendatabestand kunnen krijgen. Want ook Databricks koesters grote ambities met artificiële intelligentie.

Het bedrijf is ook op zoek naar extra kapitaal om onderzoek naar AI te financieren. Een financiële injectie zou ook het operationele verlies van negenhonderd miljoen dollar over de laatste twee boekjaren deels compenseren. Er zijn tot heden geen bronnen die beweren dat Microsoft één van de potentiële investeerders zou zijn, dus voorlopig beperkt de flirt zich tot een technologische relatie.

Minder goed voor OpenAI

Waar winnaars zijn, zijn altijd verliezers en in een driehoeksverhouding met Microsoft en Databricks zou OpenAI zich de bedrogen partner voelen. OpenAI heeft tot nu toe kunnen teren op de miljardeninvestering van Microsoft om het hoofd boven water te houden. Als Microsoft begint te lonken naar andere partners, dan zou het voortbestaan van het bedrijf wel eens aan een zijden draadje kunnen hangen. Al heeft OpenAI op dit moment andere juridische katten te geselen.

lees ook

ChatGPT maakt OpenAI verlieslatend

De vermeende flirt met Databricks toont weer aan dat het geen koek en ei is tussen Microsoft en OpenAI. Geruchten beweren dat Microsoft nog steeds op de tenen getrapt is dat OpenAI de spotlights stal met de lancering van ChatGPT eind 2022, terwijl de aankondiging van Bing Chat enkele maanden later de grote doorbraak van generatieve AI moest zijn. De impact van Bing Chat is daardoor beperkter gebleven dan gehoopt. Het is nu wachten of Microsoft en Databricks op heterdaad betrapt worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home