Bing Chat zorgt nog niet voor schokeffect in zoekindustrie

bing chat microsoft

Ondanks de introductie van Bing Chat in februari, slaagt Bing er voorlopig nog niet in de dominantie van Google te breken. Zowel het marktaandeel als advertentie-inkomsten blijven ter plaatse trappelen.

We nemen je terug mee in de tijd naar 7 februari 2023. Microsoft-CEO Satya Nadella kondigt met veel bombarie Bing Chat aan. Met de interactieve zoekfuncties van de chatbot zou Bing voor een revolutie in de zoekindustrie zorgen. Google zou voor het eerst met serieuze competitie te maken kregen, klonk het tijdens de aankondiging. Zes maanden later is er echter nog niet veel veranderd.

lees ook

Microsoft-CEO over ChatGPT in Bing: ‘Vandaag brengen we meer competitie naar het zoekveld’

Microsoft mag dan wel trots zijn dat er al meer dan een miljard gesprekken zijn gevoerd met Bing Chat, voorlopig slaagt de zoekmachine er niet in om Google nog maar een beetje te doen twijfelen. De cijfers van Statcounter leren ons dat Bing op zes maanden nog geen volledig procentpunt van het marktaandeel van de onbetwiste zoekkoning heeft kunnen afsnoepen.

Waar blijft het schokeffect?

Bing stond eind juli op (afgerond) drie procent, hetzelfde marktaandeel als dat het na de maand januari zonder Bing Chat verworden had. Ook Google is constant gebleven op 92 procent. Een status-quo dus in plaats van het verhoopte schokeffect voor Microsoft en Bing.

Uiteindelijk is het Microsoft om de centen te doen maar ook hier zorgt Bing Chat nog niet voor grote veranderingen. De advertentie-inkomsten van Microsoft, waarin Bing een groot aandeel heeft, groeide in het afgelopen kwartaal met drie procent. Dat is zelfs een tragere groeimarge dan toen Bing Chat nog niet bestond, merkt Wall Street Journal op.

Microsoft zal in de komende maanden Bing Chat breder uitrollen om toch meer gebruikers naar de zoekmachine te lokken. Het bedrijf lijkt in te zien dat exclusiviteit voor de eigen Edge-browser niet de beste strategie is en stelt de AI-functies ook beschikbaar via andere browsers. Met Bing Chat Enterprise hoopt Microsoft bedrijven te overtuigen die hun bedrijfsgeheimen niet willen laten uitlekken door ChatGPT.

lees ook

Microsoft stelt Bing Chat Enterprise voor: een chatbot die geheimen kan bewaren

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home