1 op 2 Belgische kmo’s kijkt naar data-analyse voor zakelijk beslissingen

Een meerderheid van Belgische kmo’s (55%) is overtuigd van de meerwaarde van data-analyse binnen een organisatie om betere zakelijke beslissingen te nemen.

In een onderzoek door Exact bij 500 kmo’s en accountants in België, blijkt dat data-analyse steeds belangrijker wordt om zakelijke beslissingen te nemen. De redenering zit vrij logisch in elkaar: hoe inzichtelijker je cijfergegevens, hoe sterker je kan inspelen op de trends en uitdagingen binnen je sector. 55 procent van de Belgische kmo’s is overtuigd van de meerwaarde van datagedreven werken.

Voor 14 procent is die data zelfs leidend als er zakelijke beslissingen moeten worden genomen. Er is ook wel een groot deel (45%) voor wie data op dit moment een beperkte rol speelt binnen de organisatie.

SectorData altijd leidend
bij beslissingen
Data soms leidend
bij beslissingen
Boekhoudkantoren4%33%
Handelskantoren4%20%
Productiebedrijven5%11%
Zakelijke dienstverlening11%18%
Bouwbedrijven21%12%
Bron: Exact

55 procent van de boekhoudkantoren geeft aan dat ze geloven dat data-analyses leiden tot betere zakelijke beslissingen. Ook zakelijke dienstverleners (53%) en bouwbedrijven zijn hiervan overtuigd (59%). Het vertrouwen is het grootst bij handel- (68%) productiebedrijven (68%).

Die stijgende trend vertaalt zich in een nieuwsgierige mindset naar nieuwe softwaretools. Vooral boekhouders (74%) staan hiervoor open, gevolgd door handelsbedrijven (54%), bouwbedrijven (45%), productiebedrijven (45%) en zakelijke dienstverleners (45%).

“Datagedreven werken zit in de lift, maar het blijkt dat data bij een grote groep ondernemers nog een beperkte rol speelt”, zegt Joep Hoeks, CPO bij Exact. “Data is vooral een kwestie van cultuur: het komt erop aan om het gebruik ervan systematisch te laten doorvloeien binnen je organisatie. Dat vraagt dat je aandacht neemt voor zowel het draagvlak als de stijgende digitaliseringstrend binnen je organisatie.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home