Werknemers Amazon delen ‘bedrijfsgeheimen’ met ChatGPT

amazon antitrust

Amazon tikt werknemers op de vingers die interne data hebben gedeeld met ChatGPT. Moeten werkgevers waken over wat werknemers met de chatbot doen?

Amazon vraagt werknemers om twee keer na te denken over wat ze delen met ChatGPT. Business Insider lekte conversaties in interne Slack-kanalen uit waarin een advocaat werknemers op de vingers tikt. Hij zou antwoorden van ChatGPT die interne bedrijfsdata bevatten hebben zien passeren, of daar toch op zijn minst ‘sterke gelijkenissen’ mee vertoonden.

“De input die je in ChatGPT ingeeft, kunnen worden gebruikt om toekomstige versies van het model te trainen. We moeten vermijden dat de output bedrijfsgeheimen openbaar maakt”, schrijft de advocaat. Volgens de advocaat zouden onder meer softwareontwikkelaars stukken van de interne broncodes hebben ingegeven om de code te verbeteren.

lees ook

ChatGPT haalt onderscheiding aan Amerikaanse universiteit: is dat problematisch?

Voorzichtig omgaan met AI

Dit voorbeeld van Amazon toont dat hoe plezierig ChatGPT ook is, het gebruik van de tool ook niet zonder risico’s is. Softwareontwikkelaars maken graag gebruik van de tool als hulpmiddel bij het schrijven van code. Dat is zeker geen probleem wanneer het om nieuwe of fictieve codes gaat, maar met het prijsgeven van gepatenteerde bedrijfscodes ben je toch maar beter voorzichtig.

ChatGPT is een mechanisme dat leert op basis van conversaties met gebruikers. Code die je deelt met het systeem, kunnen nadien in een ander scenario opnieuw gereproduceerd worden. Artificiële intelligentie heeft ook geen besef van auteursrechten en plagiaat, gelijkaardige scenario’s hebben we ook al meegemaakt met GitHub Copilot.

lees ook

AI-gegenereerde code van bedenkelijke kwaliteit

Amazon zou naar eigen zeggen ook aan alternatief werken voor de populaire tool, al claimt elke technologiegrootmacht dat tegenwoordig. De medewerkers van Amazon zijn daar alvast vragende partij voor. Het is niet geweten of de AI-assistent van Amazon voor intern gebruik bestemd zou zijn, of ook voor het grote publiek beschikbaar komt.

Mits duidelijke regels kan ChatGPT uitgroeien tot een handig hulpmiddel voor werknemers om routinetaken te vereenvoudigen. Hoe AI efficiënt en veilig te introduceren aan werknemers, belooft één van de kernuitdagingen van bedrijfsleiders te worden voor dit jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home