Meta lanceert Twitter-rivaal Threads niet in Europa

meta

Uit schrik voor het controlerende oog van Europese regulatoren, brengt Meta Threads voorlopig nog niet naar Europa.

Update 06/07 07u53: In andere werelddelen is Threads sinds vandaag beschikbaar als webversie of Android/iOS-applicatie. Threads heeft een Twitter-achtige feed waar je blogs kan volgen, liken en delen. Je kan ook zelf bijdragen delen van maximaal vijfhonderd tekens en/of video’s tot vijf minuten. Gebruikers kunnen zich aanmelden met hun Instagram-account. De app is voor alle duidelijkheid dus niet beschikbaar in Europa.


Origineel artikel 05/07 11u46: Meta staat op het punt om Threads te lanceren, een nieuw socialmediaplatform dat een mix is van Twitter en Instagram. Heeft ons nieuwsartikel eerder deze ochtend je al helemaal warm gemaakt voor de grote lancering, dan moeten we je helaas teleurstellen. Meta zou aan de Ierse privacy-autoriteit DPA hebben meegedeeld dat de app voorlopig niet naar Europa komt, schrijft Independent.

Hoewel DPA zich niet formeel heeft uitgesproken tegen een Europese lancering van Threads, kiest Meta wellicht eieren voor zijn geld. Uit de nog ietwat vage privacyvoorwaarden valt af te leiden dat Threads gebruikersdata zal trekken uit de Instagram-profielen van gebruikers. Dat mag uiteraard niet volgens de Europese privacyregels.

In het nauw gedreven

Normaal gezien trekt Meta zich daar niet al te veel van aan, maar door een uitspraak van een Luxemburgse rechtbank zit de socialmediareus in nauwe schoentjes. Die rechtbank besliste dat regulatoren voortaan inkijk krijgen in de data die techplatformen van hun gebruikers verzamelen.

lees ook

Facebook verder in het nauw gedreven door nieuwe EU-rechtszaak rond persoonlijke data

Hierdoor zullen de bedrijven achter platformen moeten kunnen verantwoorden waarom ze die data verzamelen. Meta lijkt dus nu al toe te geven dat de manier waarop Threads data verzamelt, indruist tegen de privacywetgeving en hen boetes zou opleveren. Het is niet bekend wanneer Threads naar Europa zou kunnen komen.

Knock-outslag voor Twitter?

Meta zou volgens bronnen Threads morgen al lanceren in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waar het bedrijf nog net iets meer vrijheid krijgt in het verwerken van gebruikersdata. Twitter heeft wel degelijk redenen om schrik te hebben van deze nieuwe concurrent. Meta hoopt het Instagram-publiek te kunnen verleiden, wat ook zonder de Europese gebruikers nog een grote vijver is.

Daarnaast is Twitter zichzelf flink in de voet aan het schieten. Musk neemt de ene na de andere onpopulaire beslissing. Zuckerberg ziet dus een unieke kans om Musk eerst een digitale oplawaai te verkopen alvorens hem in de kooi definitief uit te tellen.

Dit artikel verscheen origineel op 05/07. Laatst bijgewerkt op 06/07 na de officiële lancering van Threads.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home