Concurrent voor Twitter morgen al online?

Meta lijkt alles in gereedheid te brengen om Threads te lanceren, zijn concurrent voor microblogsite Twitter.

De geruchten worden steeds hardnekkiger en Meta doet absoluut geen moeite om ze te weerleggen: zijn eigen microblogsite Threads zou morgen al de concurrentie aangaan met Twitter.

Aanwijzingen

Dat Meta bezig was met een concurrent voor Twitter hing al even in de lucht. Maar het lijkt nu allemaal wel heel erg dichtbij te komen. Intussen is er een nietszeggende website en prijkt er een app in de Google Playstore en in de App Store van Apple. In beide gevallen wordt Threads gepresenteerd als een Instagram-app.

In de App Store is de app al in Pre-Order beschikbaar en zijn er zelfs enkele screenshots te zien. Daarop afgaand ga je niet alleen je Instagram-handle ook op Threads kunnen gebruiken, maar ook je contacten uit die app kunnen recycleren. Een ander screenshot suggereert dan weer een gelijkaardige lay-out als die van Twitter.

Zowel bij Apple als in de Google Playstore valt het op hoeveel data Threads van je wil/kan verzamelen. Meta zal toch altijd Meta blijven, kijk maar naar de strijd tussen Facebook en Europa.

lees ook

Meta krijgt monsterboete (1,2 miljard euro) voor GDPR-inbreuken

Twitter is dood, leve Threads

De timing is natuurlijk niet toevallig. Het blauwe vogeltje ligt gewond naast een boom en Meta is de kat die opportunistisch komt aangeslopen. Met ruim twee miljard Instagram-leden, tegenover de 350 miljoen van Twitter, is het potentieel van Threads geen onrealistisch “gevaar”.

Elon Musk dreef zijn capriolen op Twitter weer naar een nieuw hoogtepunt, de afgelopen dagen en dat deed het online gemor bij gebruikers weer aardig oplaaien. De tool TweetDeck is spoedig alleen nog beschikbaar voor abonnees van Twitter Blue (lees, betalend) en de gewone app had een tijd weer meer bugs dan een derderangs motel.

Het toppunt van de week was de aankondiging dat gebruikers een limiet kregen op hoeveel Tweets ze op een dag konden lezen, waarbij die hoeveelheid afhing van je status. Die beperking werd al snel versoepeld en lijkt nu opnieuw te zijn verdwenen, maar het gaf de reputatie van Musk zijn eigen sociale media speeltuin toch weer een stevige deuk. De reden voor die beslissing was het afgelopen contract met Google Cloud (waarmee Musk al even ruziet over geld), waarna Twitter veel minder data kon verwerken.

Natuurlijk lijdt Twitter ook nog steeds onder de massale ontslagen bij de technische en ondersteunende teams. Zonder een deftig team is het uiteraard lastig om een globaal online platform vlotjes te laten werken.

Wat nu?

Het zal dus aftellen zijn naar morgen om te zien of de strijd tussen Mark Zuckerberg en Elon Musk zich eerst nog online verderzet, voor het tot een echt kooigevecht komt. De vraag is ook waar Threads beschikbaar wordt, een eerste uitrol in alleen de Verenigde Staten is bijvoorbeeld niet ondenkbaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home