Google opent de aanval op ChatGPT met ‘Apprentice Bard’

chatgpt vs google

Achter de schermen werkt Google aan alternatieven voor ChatGPT. Met Apprentice Bard heeft Google een eigen chatbot in huis en het zou ook de zoekmachine willen opfrissen.

Sinds de lancering van ChatGPT kampt Google met een existentiële crisis. Voor het eerst in zijn geschiedenis krijgt het bedrijf te maken met een product dat kan concurreren met zijn ongenaakbare zoekmachine. Sundar Pichai zou ‘code rood’ hebben afgeroepen en de AI-divisie hebben opgedragen om prioriteit te geven aan de ontwikkeling van innovatieve tools.

De eerste resultaten van die missie worden op dit moment uitvoerig getest door de werknemers van Google, schrijft CNBC. Het zou gaan om een ChatGPT-achtige chatbot genaamd ‘Apprentice Bard’ en interactieve functionaliteiten voor een zoekmachine.

Apprentice Bard

Zo heet dus het directe antwoord van Google op het succes van ChatGPT. De chatbot is gebouwd op het binnenshuis ontwikkelde taalmodel LaMDA, dat Google onthulde tijdens I/O 2021 maar tot heden nog maar beperkt beschikbaar is voor het grote publiek. LaMDA is op zijn beurt gebouwd op het neurale netwerk Transformer, dat ook de basis vormt van ChatGPT.

lees ook

ChatGPT haalt onderscheiding aan Amerikaanse universiteit: is dat problematisch?

De functionaliteiten van Apprentice Bard zouden vrij gelijkaardig zijn aan die van ChatGPT. De chatbot van Google onderscheidt zich wel in kennis over actuele gebeurtenissen, waar die van ChatGPT stopt vanaf 2021. Apprentice Bard zou zelfs de capaciteiten hebben om onderbouwde voorspellingen voor de toekomst te kunnen maken.

Een medewerker van Google vroeg het programma of er nog ontslagen zouden volgen in het bedrijf. Daarop antwoordde Apprentice Bard dat er op basis van de huidige financiële resultaten geen aanleg zou zijn dat er verdere ontslagen nodig zouden zijn. Of de bedrijfsleiding van Google de chatbot op voorhand gebriefd had dit tactische antwoord te geven, is voer voor speculatie.

Vraag en antwoord

De capaciteiten van LaMDA bieden mogelijkheden om zoekfunctionaliteiten in een nieuw jasje te stoppen. Google zou naar verluidt ook tests uitvoeren met een zoekmachine die volgens een vraag en antwoord-mechanisme werkt. Dit zou in Google Search de ‘Ik doe een gok’-balk kunnen vervangen.

De bedoeling van dit nieuwe format is dat de zoekmachine een ‘natuurlijker’ antwoord geeft op je vraag en ook suggestief voor vervolgvragen geeft. Pas daaronder krijg je de gebruikelijke verzameling van relevante informatiebronnen zien. Het is nog koffiedik kijken of en wanneer Google deze aanpassingen effectief zal doorvoeren aan de zoekmachine.

Onder druk

Google zit namelijk in een vervelende spreidstand. Langs de ene kant wil het bedrijf voorzichtig zijn en met zijn diensten niet ongewild bijdragen aan de verspreiding van foutieve informatie. Maar de werknemers van Google zien de opkomst van ChatGPT met lede ogen aan. Paul Bucheit, de bezieler van Gmail, tweette in december dat ChatGPT Google in minder dan twee jaar totaal kan ontregelen.

De grote bedreiging lijkt echter uit de hoek van Microsoft te komen. De softwarereus wil zijn investeringen in OpenAI dit jaar verzilveren door ChatGPT te integreren in de eigen producten. Dit noopt de bedrijfsleiding van Google om sneller mee op de kar van AI te springen dan ze zelf zouden willen.

We kunnen dus ook vanuit het kamp van Google veel verwachten op het gebied van AI. Een andere experimenten tool kan een tekstprompt omzetten naar muziek. Ook deze tool houdt Google voorlopig nog voor interne tests.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home