Wordt 2021 het jaar van edge computing?

edge computing

De coronapandemie bracht de opkomst van veel technologieën in een stroomversnelling. Edge computing is een van deze versnelde technologieën. Tot nu toe was edge computing veelbelovend, maar nog steeds in ontwikkeling. In 2021 komt daar waarschijnlijk verandering in.

Dit jaar was edge computing in opkomst, maar vanaf volgend jaar zal de technologie pas echt een buigpunt doormaken. Dat denkt Forrester. Er ontstaan steeds meer praktische toepassingen voor de technologie. Hierdoor gaan bedrijven steeds beter de voordelen van de technologie ervaren. 

Onderzoeksbedrijf Forrester voorspelt drie ontwikkelingen die het aankomende buigpunt voor edge computing laten zien: datacenter-marktplaatsen komen op als nieuwe optie voor edge hosting, privé 5G duwt enterprises naar de edge en nieuwe edge leveranciers nemen een stukje groei van de publieke cloud over. 

Nieuwe optie voor edge hosting

Edge computing-technologie bevindt zich zo dicht mogelijk bij ‘de actie’. Door dit kenmerk kan de edge niet draaien in een groot datacenter dat van cloud providers. Vooral wanneer een enterprise verdeeld is over meerdere locaties, zijn deze datacenters te ver weg. 

Een veelbelovende optie die in opkomst is, verbindt kleiner en lokale datacenters in een gezamenlijk marktplaatsmodel. Deze optie is niet per se bedoeld om de publieke cloud, content delivery netwerken en traditionele co-locatie diensten te vervangen, maar versterkt ze juist. Dit soort marktplaatsen groeiden in 2020 al in populariteit en worden vanaf 2021 pas echt een rendabel model. 

Edge computing en 5G: een gouden duo?

5G technologie is op veel manieren beter dan bestaande netwerkopties. Forrester ziet voor het komende jaar vooral veel waarde in privé 5G: een netwerk gericht op een specifiek bedrijf of een locatie. Volgens Forrester dient privé 5G in 2021 als brandstof voor edge computing. Bedrijfsinfrastructuren, zoals robots in warenhuizen en machines in fabrieken die werken met internet of things hebben lokale verwerking en low latency netwerken nodig. Edge computing en 5G bieden hier de perfecte oplossing voor. 

2020 was niet alleen het jaar van de corona pandemie, maar ook van de enorme groei van clouddiensten. Deze groei zal zich in 2021 verder voortzetten. De opkomst van edge computing pikt echter een stukje van de cloud groei in. Als populair nieuw platform voor bedrijven, gaat een deel van het budget dat normaal naar cloud computing zou gaan nu juist naar edge computing.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home