Cloudomzet groeit dit kwartaal naar 33 miljard dollar

cloud computing

Met kantoren die wereldwijd werden gesloten en medewerkers die vanuit huis moesten werken, zorgde de pandemie ervoor dat steeds meer bedrijven overstapten naar de cloud. Deze week maakten de big three op het gebied van cloud computing – Amazon, Microsoft en Google – hun cijfers bekend en die waren meer dan goed. Samen haalden de bedrijven een omzet van 33 miljard dollar dit kwartaal, wat een 33% stijging is vergeleken met vorig jaar. 

De omzetcijfers werden bekendgemaakt door Synergy Research. John Dinsdale, chief analyst bij Synergy bekende verrast te zijn dat de markt zoveel bleef groeien. “We verwachtten een aanhoudende sterke groei in de markt, maar de schaal waarop de cloud-markt groeide in Q3 was een kleine verrassing”, zegt Dinsdale in een statement. 

In totaal was de omzet 2,5 miljard dollar hoger dan een kwartaal eerder. Dat zorgde voor een piek in de jaarlijkse groei van de cloudinfrastructuurmarkt. Zoiets is zeer ongewoon voor een dergelijke grote markt. Het ziet ernaar uit dat het coronavirus een extra boost heeft gegeven aan een markt die zich toch al snel ontwikkelde. 

Omzet cijfers van de cloud ‘big three’

Amazon blijft veruit de grootste speler in de cloud infrastructuur. Het bedrijf behaalde een cloudomzet van 11,6 miljard, wat 29% meer is dan een jaar eerder. Amazon groeit dan misschien wat minder snel dan de andere cloud-bedrijven, maar met een marktaandeel van 33% blijft de cloudgigant zijn concurrentie ver voor. 

De omzet van Amazon is bijna het dubbele vergeleken met Microsoft, de dichtstbijzijnde concurrent. De Azure-winst groeide met 48% vergeleken met een jaar eerder. Met een omzet van 5,9 miljard dollar heeft Microsoft 18% van het marktaandeel. 

Google kondigde een cloudomzet van 3,4 miljard dollar aan. Onder dat bedrag valt de hele cloudomzet van Google, dus ook G Suite (Workspace) en andere software. Volgens Synergy komt de Google Cloud omzet afgelopen kwartaal uit op 2,98 miljard. Daarmee heeft Google 9% van het marktaandeel in handen. 

Naast de ‘big three’ zijn er nog andere cloud-spelers in opkomst. Alibaba en IBM behaalden een gezamenlijke vierde plaats. Beide hebben een marktaandeel van 5% en behaalden een omzet van ongeveer 1,65 miljard dollar. 

Cloud-markt blijft voorlopig verder groeien

Canalys, een ander onderzoeksbureau, verwacht dat de groei van de cloudmarkt zich blijft voortzetten. Vooral nu de hybride cloud zich begint samen te voegen met nieuwe technologieën zoals 5G en edge computing is groei van de cloud-markt onvermijdelijk. “Alle drie de cloudleveranciers werken samen met mobiele netwerkaanbieders om cloudstacks toe te voegen aan de edge van de datacenters van operators”, beweert Canalys analist Blake Murray. 

Uiteindelijk zal de snelle groei van de cloud-markt moeten afvlakken. Dat is iets wat normaal is in een volwassenwordende markt als die van de cloud infrastructuur. Maar nu bedrijven in rap tempo hun workloads naar de cloud overzetten tijdens de pandemie en met nieuwe toepassingen als 5G en edge computing, kunnen we verwachten dat de groei van de cloud-markt nog wel even aanhoudt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home