Dit worden de cloud-trends in 2021

multi-cloud

Als reactie op de pandemie zien we dat veel bedrijven hun overstap maken naar de cloud. Naar verwachting zal de vraag naar de cloud (en de omzet die daarmee gepaard gaat) in 2021 nog veel meer stijgen voor cloud-giganten zoals AWS, Azure, Google Cloud en Alibaba. 

In het ‘ForresterNow Predictions 2021: Cloud Computing‘ rapport zien we steeds meer organisaties besluiten hun disaster recovery naar de cloud te verplaatsen. Cloud-native technologie blijft ook in 2021 de basis voor digitale transformaties, beweert het rapport. Voor het einde van 2021 voorspelt Forrester dat 60% van de organisaties containers op public cloud platformen heeft draaien en dat 25% van de ontwikkelaars gebruikmaakt van serverless. 

De pandemie heeft het belang van de cloud duidelijk gemaakt aan de wereld. De cloud bleek noodzakelijk te zijn om medewerkers vanuit huis toegang te geven tot de diensten, tools en apps van een bedrijf. Ze hielp bedrijven om te blijven draaien en zorgde er tegelijkertijd voor dat complete bedrijfsmodellen werden omgegooid. 

Voor de vier grootste aanbieders van de publieke cloud was de pandemie goed nieuws: het leverde een enorme omzetstijging op. Door de pandemie besloten organisaties hun cloud migraties te versnellen en werden er meer nieuwe apps gelanceerd. AWS maakte een groei van 29% mee, Microsoft had een omzetstijging van 47%, Google Cloud zag zijn omzet stijgen met 43% en Alibaba maakte een indrukwekkende groei van 59% mee. 

Disaster recovery in de cloud

Waar Forrester in 2021 een sterke stijging verwachten op het gebied van cloud-gebruik, wordt on-premises volgens de analisten een stuk minder populair. Forrester voorspelt dat bedrijven hun disaster recovery-locaties massaal vanuit on-premises naar de cloud zullen verplaatsen.

Een jaar geleden waren veel bedrijven nog wat sceptisch om hun disaster recovery naar de cloud te verhuizen. Dat kwam onder meer door zorgen over veiligheid, portabiliteit van applicaties, de match tussen hun huidige infrastructuur en die in de cloud en verschillen tussen licenties voor datacenters en cloud technologieën. 

Door de pandemie werd de slechte voorbereiding op calamiteiten van organisaties pijnlijk duidelijk. Bedrijven zagen eindelijk het belang in van investeren in de overstap van de cloud. Naar voorspelling van Forrester zal in 2021 nog eens 20% van de organisaties hun disaster recovery overzetten naar de cloud. 

Piek in cloud-native technologie

Containers, Kubernetes en serverless cloud-native technologieën helpen organisaties over te stappen van het datacenter naar de cloud en uiteindelijk naar de edge. Deze technologieën maken het mogelijk om consumentgerichte apps op grote schaal te bouwen, migreren en moderniseren. 

Voor de pandemie maakte 19% van de ontwikkelaars gebruik van serverless-functies. Daarbij gebruikte 22% van de developers regelmatig containers om applicaties te bouwen en ontwikkelen in de cloud. 

Forrester voorspelt dat tegen het einde van 2021 zo’n 28% van de ontwikkelaars containers gebruikt en dat 25% gebruik maakt van serverless. Het rapport van Forrester laat zien dat AWS de meerderheid van de serverless markt in handen heeft en dat Lambda, Azure, Google en Alibaba Cloud een sterker dan verwachte vraag gaan zien nar FaaS (Function-as-a-Service) en CaaS (Container-as-a-Service).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home