Netwerkbeveiliging of -prestaties, vandaag nog te vaak een keuze in SASE-services

Cato Networks maakt vandaag de resultaten bekend van een grootschalig IT-onderzoek. De resultaten tonen aan dat respondenten met SASE-service bijna hetzelfde antwoorden als respondenten zonder deze service, op vlak van beveiliging en netwerkprestaties.   

Aan een onderzoek van Cato Networks namen 2.045 IT-professionals deel, die geen klant waren van Cato Networks op het moment van de studie. Deze groep kreeg verschillende vragen voorgelegd die betrekking hadden tot de beveiliging en netwerkprestaties van een bedrijf.

Minieme verschillen

Opvallend was dat respondenten zonder Secure Access Service Edge (SASE)-services bijna identieke antwoorden gaven als respondenten met SASE-services. Grotendeels waren zij ervan overtuigd dat het niet mogelijk was om voor zowel beveiliging als voor netwerkprestatie te kiezen. Volgens alle respondenten diende een keuze gemaakt te worden.

Voor de groep zonder SASE is dat inderdaad de realiteit. Dat terwijl SASE vaak wordt gezien als een oplossing voor beveiliging en netwerkprestaties, waardoor de combinatie wel degelijk mogelijk wordt. De 8,5 procent respondenten die wel SASE-services hadden, waren daar duidelijk niet van op de hoogte.

Etiket SASE onterecht gebruikt

Cato Networks zoekt de verklaring in de types SASE-architecturen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Volgens het bedrijf plakken heel wat aanbieders het etiket SASE onterecht op hun producten.  

Een SASE-architectuur moet beveiliging en netwerk samenbrengen in een cloudservice, waardoor bedrijven beide infrastructuren kunnen configureren en beheren vanaf één plaats.

lees ook

IBM lanceert nieuwe SASE-service

Hopen dat het weggaat

De resultaten tonen aan dat deze zogenaamde SASE-architecturen geen voordelen opleveren voor de gebruikers. Zo was het antwoord op de vraag hoe ze reageren op prestatieproblemen met cloudapplicaties voor 67% van de SASE-gebruikers en 61% van de niet-SASE-gebruikers dat ze bandbreedte zouden toevoegen. 19% van de SASE-gebruikers en 21% van de niet-SASE-gebruikers zouden dan weer WAN-optimalisatieapparatuur aanschaffen. 14 procent van de SASE-gebruikers wist zelfs helemaal niet hoe ze deze problemen konden oplossen. Antwoorden varieerden in deze groep van “Het probleem negeren en hopen dat het weggaat.” tot “Wachten tot het weg is -ugh.”

Over beveiliging werd bijvoorbeeld de vraag gesteld hoe zij hun eigen vaardigheden inschatten om malware op te sporen en te reageren op een aanval. SASE-gebruikers gaven zichzelf een ondermaats cijfer van vier op een schaal van één tot tien. De overige respondenten zaten op een drie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home