MySQL HeatWave draait voortaan op AWS. Zo kunnen klanten van de prestaties van de database gebruik maken zonder dat ze hun data uit AWS hoeven te halen. Oracle claimt dat de prestaties hoger zijn dan die van RedShift.
Oracle kondigt aan dat MySQL HeatWave voortaan beschikbaar is op AWS. De dienst laat gebruikers toe om zowel transactionele workloads als machine learning en analytics binnen één MySQL-database te draaien. Data moeten zo niet gedupliceerd worden wanneer een organisatie er verschillende taken op wil uitvoeren.
HeatWave komt naar de klanten
Volgens Oracle is er heel wat vraag naar die capaciteiten bij AWS-klanten, maar is het voor hen niet altijd mogelijk om hun data te migreren naar de Oracle Cloud Infrastructure. Daarom komt HeatWave nu naar hen. “We rollen HeatWave native uit op AWS”, zegt Steve Zivanic, Global Vice President Database en Autonomous Services bij Oracle. “Dat is een nieuwe stap in onze multicloud-capaciteiten.”
HeatWave draait dus in AWS zelf bij de MySQL-data van klanten zelf, wat voor hoge verwerkingssnelheden en een lage latency zorgt. Volgens Oracle presteert HeatWave consequent beter dan concurrenten Google BigQuery, Azure Synapse, Snowflake en zelfs Amazon RedShift. Voor transactionele workloads doet HeatWave het beter dan Aurora.
Het bedrijf staaft die beweringen met verschillende benchmarks. “We brachten onze database naar AWS en daar draait ze beter dan de oplossing van Amazon zelf”, zegt Zivanic. “Dat laat zien hoe goed onze software is.”
Oracle regelt alles
Klanten provisioneren MySQL HeatWave voor AWS via Cloud.mysql.com. De uitrol alsook de betalingen lopen via Oracle, dat ervoor zorgt dat de dienst netjes draait. Manuele provisionering van virtuele machines is dus niet nodig. Betalingen gebeuren via een eenvoudig model met een vaste prijs voor alle regio’s, in contrast met het iets meer variabele prijsmodel van AWS zelf.
MySQL HeatWave voor AWS is compatibel met alle capaciteiten van HeatWave op OCI, inclusief in-database machine learning en automatisering via MySQL Autopilot. Autopilot zorgt ervoor dat de dienst steeds de optimale configuratie gebruikt om workloads te draaien, wat een positieve impact zou hebben op de prijs-prestatieverhouding.
Vendetta tegen AWS
De integratie van MySQL HeatWave op AWS is ietwat verrassend gezien de moeilijke relatie tussen Oracle en AWS. Vooral stichter Larry Ellison leek in het verleden een persoonlijke vendetta te voeren tegen ’s werelds grootste cloudprovider. Straffe claims over de superioriteit van Oracle waren schering en inslag maar maakten niet echt indruk bij het grote publiek omwille van het enorme verschil in cloud-marktaandeel tussen de twee.
Dat Oracle nu samenwerkt met AWS, onderschrijft een meer volwassen multicloud-aanpak van het bedrijf. Toch woedt er duidelijk nog een concurrentiestrijd, benadrukt door de vele keren waarin we in de presentatie van de nieuwe capaciteiten horen hoe superieur HeatWave wel is tegenover de alternatieven van AWS zelf. Oracle lijkt in ieder geval zeker van zijn stuk en biedt die capaciteiten nu aan waar de meeste klanten zich bevinden.