Oracle lanceert MySQL HeatWave ML

Oracle Austin Campus
Oracle Austin Campus Grand Opening Event.

Oracle brengt in-database machine learning maar MySQL-databases met een uitbreiding van HeatWave. Oracle maakt zich sterk dat het de enige aanbieder is van een dergelijk aanbod.

Oracle breidt zijn HeatWave-aanbod uit. MySQL HeatWave ondersteunt voortaan machine learning. HeatWave ML zorgt voor een volledig geautomatiseerde machine learning-workflow en werkt volledig in de database. Het is dus niet nodig om een externe machine learning-tool in te roepen of connectoren te gebruiken.

De native integratie van machine learning is uniek in de markt van clouddatabases. Oracle spendeert heel wat slides tijdens zijn aankondiging aan een rechtstreekse vergelijking met de grootste concurrent: AWS Redshift. Redshift biedt een gelijkaardige functionaliteit, maar achter de schermen wordt data naar een S3 Bucket geëxporteerd. De eigenlijke training van ML-modellen op de data gebeurt vervolgens met SageMaker Autopilot, waarna het model opnieuw in Redshift wordt geïmporteerd.

Niet zo bij Oracle, waar de hele automatisatie van het proces te beginnen bij de preprocessing, de training en vervolgens het model zelf in Heatwave blijft. Het resultaat is in beide gevallen wel vergelijkbaar: gebruikers kunnen op het einde van de rit via SQL hun modellen inroepen in hun MySQL-database.

Eenvoud troef

De meerwaarde zit hier in de eenvoud. Die draagt Oracle hoog in het vaandel in zijn concurrentiestrijd met AWS en andere grote cloudproviders. Dat bleek ook al tijdens eerdere batterij van lente-aankondigingen rond serverless en CDN. Database-specialisten kunnen machine learning zo gebruiken vanuit de database en dat op een schaalbare manier. Heatwave kan immers zelf naar meer nodes schalen wanneer dat nodig is.

Oracle wijst erop dat automatisering hand in hand gaat met transparantie. Alle modellen die HeatWave ML genereert, zijn immers uitlegbaar. Zo kunnen klanten telkens onderzoeken waarom een query een bepaald resultaat oplevert.

Oracle MySQL HeatWave is per direct zonder meerkost beschikbaar voor alle MySQL HeatWave-klanten in alle Oracle Cloud Infrastructure-regio’s.

Bijkomende verbeteringen

In de marge van de aankondiging kondigt Oracle nog enkele algemene verbeteringen voor HeatWave zelf aan. Zo worden HeatWave-clusters voortaan in realtime elastisch. Je kan clusters met andere woorden vergroten en verkleinen zonder dat daar downtime of zelfs read-only-tijd aan te pas komt: tijdens het herschalen blijft HeatWave volledig functioneel. Opnieuw is de vergelijking met AWS Redshift niet veraf. Daar duurt het immers tien minuten tot een kwartier voordat de dienst opnieuw helemaal operationeel is.

lees ook

Meer dan de som van de delen: waarom Oracle zich uniek voelt met zijn SaaS-aanbod

Verder verhoogt Oracle de efficiëntie. HeatWave kan voortaan via datacompressie twee keer zoveel data per node verwerken. De kostprijs wordt daarmee vrijwel gehalveerd. Oracle introduceert ook nog de mogelijkheid om HeatWave te pauzeren en te hervatten zonder dat er werk verloren gaat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home