Oracle-oprichter Ellison: ‘Snowflake maakt Amazon Redshift kapot’

oracle plane

Oracle oprichter Larry Ellison beweert dat het populaire Snowflake de Amazon Redshift database afslacht. Met deze stelling maakt hij duidelijk dat hij zich eerder zorgen maakt dat de AWS databases de marktleiderpositie van Oracle in gevaar brengen dan dat het gehypte Snowflake marktaandeel wegneemt. 

Ellison maakte zijn stelling op 10 december tijdens een call over de verdiensten in het fiscale tweede kwartaal. De uitspraak was onderdeel van een uitgebreid antwoord op de vraag of Oracle kan concurreren in de moderne wereld van de cloud. 

Op de vraag over wat Oracle het vertrouwen geeft dat de organisatie succesvol blijft onder een jonge generatie, waarvan de meeste cloud-first denken en snel stappen willen maken, begon Ellison over zijn Autonomous Database. Volgens Ellison is de Autonomous Database van Oracle sneller en veiliger dan elke andere database. Oracle heeft volgens hem “niet echt sterke concurrentie”. 

Geen sterke concurrentie van Amazon

“Je kunt zien dat er geen sterke concurrentie van Amazon is door wat er gebeurt met Snowflake”, zegt Ellison. Volgens Ellison is Snowflake een goed product dat Amazon Redshift kapotmaakt. Hij beweert dat Snowflake veel beter is dan Redshift. Vooral wanneer het concurreert binnen AWS zal Snowflake het goed doen. “Redshift is niet erg goed”, concludeert Ellison. 

Ellison is zelfverzekerd over de concurrentiepositie van Oracle. Hij beweert dat Snowflake niet eens in de buurt komt van Autonomous Database. “Het doet geen transacties en de snelheid waarmee het queries verwerkt komt niet eens in de buurt van die van de Oracle database.”

Zelfverzekerd over Oracle marktpositie

Voor de bewering van Ellison dat de Autonomous Database technisch beter is, of op z’n minst meer capaciteiten verzamelt, dan die van de concurrentie, valt iets te zeggen. Zal Snowflake Amazon Redshift daadwerkelijk weg concurreren? Dat lijkt meer wishful thinking van Ellison, wiens persoonlijke inschattingen van de markt en de eigen concurrentiepositie wel vaker een loopje nemen met de werkelijkheid.

Snowflake van de andere kant heeft een spectaculaire aanloop naar de aandelenmarkt doorgemaakt in de afgelopen weken. Het kan bijna niet anders dan dat Snowflake met zijn moderne positionering en cloud-native technologie op zijn minst een paar klanten voor zich wint. 

Het ziet er niet naar uit dat Ellison al te bang is dat Snowflake het (erg beperkte) cloudmarktaandeel van Oracle gaat opeisen. Hij verwacht dat de Autonomous Database van Oracle, samen met het enorme portfolio aan extra cloud infrasturctuur diensten en applicaties, zal blijven domineren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home