Oracle introduceert automatiseringsfuncties voor zijn HeatWave MySQL-dienst

oracle

Oracle heeft zijn HeatWave database query-accelerator verbeterd met automatiseringsfuncties gebaseerd op machine learning. MySQL Autopilot – zoals de nieuw geïntroduceerde dienst heet – bevat geautomatiseerde provisionering, parallel laden, data placement en foutherstel. 

Met het toevoegen van de nieuwe functies wil Oracle de strijd aan gaan met concurrerende analytical engines, waaronder Redshift en Aurora van AWS, BigQuery van Google en de cloud datastore van Snowflake. Volgens beweringen van Oracle draait de verbeterde MySQL Autopilot-technologie tussen de 10 en 1000 keer sneller dan de databases van de concurrentie en dat voor slechts de helft van de kosten. 

Oracle beweert dat de prestaties van zijn nieuwe MySQL Autopilot functies constant blijven verbeteren. Door de geautomatiseerde functies wordt de query optimizer namelijk steeds intelligenter naarmate er meer queries worden uitgevoerd. 

Naast de automatiseringsaspecten van provisioning, versnelt MySQL Autopilot ook het laden van data. Als data wordt geladen in het HeatWave cluster, wordt er een kopie gemaakt in het geheugen. Wanneer de data opnieuw moet worden geladen, hoeft het systeem niet naar de MySQL database te gaan. De data staan al opgeslagen in het geheugen van het systeem. Hierdoor kost het volgens Oracle geen 7,5 uur om een database van 10TB te laden, maar slechts vier minuten. 

Gebaseerd op meer dan 60 patenten

MySQL Autopilot is gebaseerd op bijna tien jaar aan engineering, wat resulteerde in meer dan 60 patenten, vertelt Oracle. Bij andere clouddiensten moet je als gebruiker bijvoorbeeld zelf uitrekenen hoe groot een provisie moet worden. Dankzij de geautomatiseerde functies van Oracle is dat niet nodig. Je hoeft enkel de tabellen in te voeren en HeatWave berekent de missende cijfers. 

Naast MySQL Autopilot introduceert Oracle ook zijn nieuwe MySQL Scale-out Data Management. Deze dienst is bedoeld om de prestaties van het herladen van data naar HeatWave tot wel 100 keer te verbeteren. Ook is de maximale clustergrootte van Heatwave vergroot van 24 nodes naar 64 nodes. De totale verwerkingscapaciteit is verhoogd naar van 12 terabytes naar 32 terabytes.

Analyse en transacties in dezelfde engine

De laatste jaren zien we een trend waarin analytische en transactionele verwerking in dezelfde engine gebeurt. Leveranciers willen beslissingsondersteuning beschikbaar maken in hun engines zelf, zonder dat het nodig is om de gegevens apart op te slaan in een data warehouse. 

Het combineren van analyse en transacties in dezelfde engine verbetert meteen de beveiliging, doordat het aanvalsoppervlak kleiner is, beweert Oracle. Om de beveiliging verder te verbeteren, wordt de communicatie van HeatWave versleuteld met sleutels en certificaten die beheerd worden door een identiteit- en toegangsbeheerdienst in de Oracle Cloud

MySQL Autopilot is vanaf nu beschikbaar voor alle 30 Oracle Cloud-regio’s. De kosten voor de MySQL Database voor HeatWave-Standard-E3 bedragen minder dan 34 cent per node per uur.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home