Oracle-topman Larry Ellison deelt opnieuw sneer uit naar Amazon

oracle plane

Volgens Oracle-oprichter Larry Ellison bestaat er geen twijfel dat zijn bedrijf de databasemarkt blijft domineren. Het is volgens hem te duur om naar een Amazon-database over te stappen, zo zei hij maandag bij de presentatie van Oracles kwartaalresultaten. 

Ellison zegt dat Amazon hier momenteel zelf problemen mee ondervindt, zo schrijft Busines Insider. De e-retailgigant zit midden in de transitie van Oracle-databases naar de eigen Redshift-omgeving. Dat zou volgens CNBC de oorzaak zijn geweest voor de storing in één van Amazons grootste warenhuizen tijdens Prime Day eerder dit jaar. De storing vertaalde zich in 15.000 vertraagde pakketleveringen en zo’n 90.000 dollar aan verspilde arbeidskosten.

Amazons overstap naar de eigen database-omgeving moet tegen 2020 zijn afgerond, maar Ellison twijfelt er openlijk aan of het bedrijf daar wel in zal slagen. “Ze werken hier al een paar jaar aan. Het heeft Amazon veel gekost en ze zijn er nog niet.” Ook bekritiseert Ellison Amazon op het feit dat het gratis open source databases verpakt in een betaalde dienst. Zo is Amazons populaire Aurora-database gebaseerd op MySQL, een open source database die iedereen zelf gratis kan downloaden en gebruiken.

Gunstige kwartaalcijfers

De uitspraken van Ellison vielen samen met de presentatie van de kwartaalcijfers van Q3. Zo behaalde het bedrijf het afgelopen kwartaal een winst van 9,56 miljard dollar, meer dan de verwachte 9,52 miljard dollar. Dat komt neer op een winst per aandeel van 80 dollarcent vergeleken met de verwachte 78 dollarcent. Wel zijn de kwartaalcijfers van Q3 vergeleken met dezelfde periode in 2017 ietwat gedaald: van 9,59 miljard dollar naar 9,56 miljard dollar nu.

De non-GAAP verdiensten van het bedrijf daarentegen laten wel een stijging van 16 procent zien. Daar waar de winst per aandeel in 2017 nog 69 dollarcent was, is dat in Q3 2018 80 dollarcent.

Fusion ERP en NetSuite ERP

De omzetgroei is mede te danken aan een lichte groei in Total Cloud Services en License Support, waarbij de omzet met 1 procent steeg. Oracles ERP-activiteiten, Fusion ERP en NetSuite ERP, leverden beiden een omzetgroei van 32 procent op ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een gebied waar Oracles CEO Mark Hurd nog meer ruimte ziet voor groei: “ERP is altijd het grootste segment van de bedrijfstoepassingen geweest, dus we hebben veel ruimte om te groeien terwijl klanten migreren van hun traditionele on-premises ERP naar de Oracle Fusion ERP Cloud.”

Gerelateerd: Oracle boekt vooruitgang, maar door Ellison is het onzichtbaar

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home