Onderzoek Fortinet: ‘76% gebruikt meerdere cloudproviders’

multi-cloud

Met zijn 2021 ‘Cloud Security Report’ geeft Fortinet inzicht in het cloudlandschap anno 2021. Op dit moment gebruikt 76% van de bedrijven meerdere cloudproviders, wat een uitdaging oplevert voor cybersecurity. 

Het 2021 Cloud Security Report is gebaseerd op input van ruim 500 cybersecurity-professionals van CIO’s tot IT-managers en medewerkers van beveiligingsteams. Voor het onderzoek gaven zij aan hoe zij gebruik maken van de cloud, wat hun prioriteiten zijn en hoe ze omgaan met cyberdreigingen gericht op de cloud. 

Organisaties maken steeds vaker gebruik van de cloud om belangrijke zakelijke doelstellingen te realiseren. Het ziet er niet naar uit dat deze ontwikkeling in de nabije toekomst gaat veranderen. Volgens het rapport heeft 33% van de organisaties ruim de helft van hun workloads in de cloud ondergebracht. De komende 12 tot 18 maanden zal dat percentage naar verwachting nog 56% stijgen. 

Uitdagingen om over te stappen naar de cloud

Veel bedrijven streven ernaar om hun cloud-adoptie te versnellen, maar lopen daarbij tegen een aantal obstakels aan. Zo gaven deelnemers aan de bevraging aan dat gebrek aan zichtbaarheid (53%), gebrek aan controle (46%), gebrek aan medewerkers en expertise (39%) en hoge kosten (35%) de belangrijkste obstakels waren. 

Hoewel de overstap naar de cloud de nodige uitdagingen met zich meebrengt, levert het vooral veel voordelen op. Zo geeft 53% van de respondenten aan dat ze hun ‘time to market’ hebben versneld. Daarnaast geeft 51% aan dat ze dankzij hun overstap naar de cloud beter kunnen inspelen op behoeften van klanten en zegt 41% geld te besparen dankzij het werken in de cloud. Andere voordelen van de cloud zijn onder meer een beter beveiliging, mogelijkheid om nieuwe markten aan te boren, snellere omzetgroei in bestaande markten en bijblijven met de concurrentie. 

Uitdagend beveiligingslandschap

Organisaties maken vooral gebruik van een hybride (36%) of een multicloud (35%) strategie. Slechts 27% van de organisaties houdt het bij een enkele cloudtoepassing. Op basis van deze cijfers kunnen we stellen dat het digitale landschap van veel organisaties aardig divers is. 

Het digitale landschap van organisaties wordt steeds diverser, waarmee ook het beveiligingslandschap steeds uitgebreider wordt. Daarom is cybersecurity een belangrijk punt van zorg. Vrijwel alle respondenten (99%) gaven aan dat ze zich enigszins zorgen maakten over de beveiliging van publieke clouds. 

De zorgen rondom cloud-beveiliging komen niet enkel van buitenaf. Vaak ontstaan veiligheidsrisico’s vanwege foutieve configuraties, zoals het geval was bij 67% van de deelnemers aan het onderzoek. De complexiteit en het beheer van multicloudomgevingen is een van de belangrijkste struikelblokken als het gaat om cybersecurity.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home