Bedrijven kiezen massaal voor multicloud-strategie

multi-cloud

Het overgrote merendeel van de bedrijven wereldwijd kiest niet meer voor één enkele cloudprovider. Multicloud geniet de voorkeur terwijl de omarming van publieke cloudoplossingen versnelt als gevolg van het coronavirus.

93 procent van de ondernemingen kijkt naar meerdere cloudproviders in zijn cloudstrategie. Dat blijkt uit het Flexera State of the Cloud-rapport, dat gebaseerd is op een bevraging bij 750 ondernemingen wereldwijd in het eerste kwartaal van dit jaar. Bedrijven zijn zich vandaag meer dan ooit bewust van de gevaren van een vendor lock-in, en kiezen daarom voor verschillende providers.

Hybride

Multicloud betekent in de meeste gevallen ook hybrid cloud. 87 procent heeft een hybride cloudstrategie in 74 procent gebruikt vandaag al een hybride combinatie van publieke cloud en on premises-hardware. De cijfers tonen aan dat bedrijven zich er steeds meer van bewust zijn dat sommige workloads nog steeds beter op eigen hardware draaien, zowel wat privacy als wat het financiële plaatje betreft. Bovendien biedt vandaag iedere grote hardwarespecialist een op de cloud geïnspireerd consumptiemodel aan voor on premises-hardware.

Dezelfde top drie

Dat AWS, Azure en Google de populairste spelers blijven en wel in die volgorde, zal niemand verbazen. Het rapport ziet het enthousiasme voor het Google Cloud Platform wel verhogen, terwijl Azure op verschillende meetpunten AWS bijbeent. Zo spendeert 40 procent van de ondervraagden minstens 1,2 miljoen dollar bij AWS, en is dat intussen 36 bij Azure. De cijfers illustreren dat GCP een inhaalbeweging moet maken bij grote bedrijven: slechts 18 procent van de ondervraagden geeft een dergelijk bedrag of meer uit bij Google.

Uit het rapport blijkt verder dat de coronapandemie geen slechte zaak is voor de brede adoptie van cloud. 59 procent van de ondervraagden geeft aan de migratieplannen versnelt te hebben, al zijn er natuurlijk ook enkele bedrijven waarvoor het omgekeerde waar is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home