Voldoen aan regelgeving en vendor lock-in voorkomen zijn de belangrijkste redenen om voor mulitcloud te kiezen. De motieven zijn vaker zakelijk dan technologisch.
Cockroach Labs bevroeg 300 cloudingenieurs uit de Verenigde Staten en Europa naar hoe hun organisatie kijkt naar multicloud. De gedachte om je applicaties te verspreiden over meerdere publieke cloudproviders lijkt inmiddels goed ingeburgerd te zijn. De helft van de bedrijven hanteert vandaag een multicloudstrategie. Een op vier kiest voor een hybride cloud waarbij (een of meer) publieke clouds worden gecombineerd met (een of meer) private clouds die in eigen datacenters draaien.
Het onderzoek bevraagt ook naar de redenen waarom bedrijven voor multicloud kiezen. Regelgeving staat, vooral in Europa, met stip op nummer één. Voor 42 procent is dit het voornaamste argument. Dat komt dan vooral door de (grote) bedrijven uit de financiële sector. Vanaf 1 januari 2025 moeten die voldoen aan de Digital Operational Resilience Act, wat een multicloud eigenlijk een must maakt.
Ook andere argument zijn eerder ingegeven door zakelijke noden dan technologische wensen. Het vermijden van vendor lock-inpraktijken door de grote hyperscalers is voor 41 procent de redenen om alle eieren niet in dezelfde mand te stoppen. Daar nauw aan samenhangend voelen organisaties dat ze in een multicloud meer troeven hebben aan de onderhandelingstafel om gunstige contracten in de wacht te slepen. Het opbouwen van weerbaarheid sluit de top vier (31%).
Obstakels
Regelgeving kan tegelijkertijd ook net een obstakel zijn bij het uitbouwen van een multicloudstructuur. Dat geldt opnieuw het meest in Europa waar strengere regels gelden rond datasoevereiniteit. Data verdelen over meerdere cloud betekent dat al die verschillende cloudplatform conform de regels moeten zijn. Na regelgeving zijn het vinden van experten die in verschillende cloudplatformen kunnen werken en gebrekkige integratie de grootste moeilijkheden in een multicloud.