Onderzoek Dynatrace: bedrijven omarmen multicloud, maar verdwalen ook in complexiteit

de complexiteit van de multicloud

Uit een globale studie uitgevoerd door Dynatrace, blijkt dat bedrijven moeite hebben met het overzicht te bewaren over hun multicloud. Een overvloed aan data en tools werkt als een rem op innovatie.

Dynatrace publiceert de bevindingen van het onderzoek in het State of observability-rapport, het resultaat van een bevraging van duizend bedrijven wereldwijd. Ook een vijftigtal bedrijven uit de Benelux nam deel aan het onderzoek. Uit de resultaten blijkt dat steeds meer bedrijven een multicloud omarmen om een snelle transformatie en veilige innovatie mogelijk te maken. Maar bedrijven verdrinken evengoed in de enorme hoeveelheden gegevens die een multicloud creëert.

lees ook

Dynatrace CEO: ‘Software is veel meer dan een verkeerslicht waar alles wel, niet of een beetje werkt’

Verdwalen in applicaties en gegevens

Complexiteit is het trefwoord. 98 procent van de respondenten uit de Benelux geeft aan dat de complexiteit van hun technologie-architectuur de afgelopen twaalf maanden is toegenomen, en 72 procent verwacht dat deze zal blijven toenemen. De gemiddelde multicloud-omgeving omvat twaalf verschillende platforms en diensten. De complexiteit maakt het voor veel bedrijven moeilijker om een optimale klantenervaring te bieden en applicaties te beschermen.

Bedrijven worstelen niet alleen met een overvloed aan applicaties en platformen, maar ook en vooral met een overvloed aan gegevens. 82 procent van IT-managers geeft aan dat de hoeveelheid gegevens die ze moeten trachten te beheren het menselijke vermogen te boven gaat. 88 procent zegt dat het aantal tools, platforms, dashboards en applicaties waarop ze vertrouwen bijdraagt aan de complexiteit van het beheer van een multicloud-omgeving: gemiddeld zijn elf verschillende monitoringtools in gebruik.

AIOps botst op de limiet

Dynatrace voerde het onderzoek uit om het belang van een volwassen AI-, analyse- en automatiseringsstrategie aan te tonen. Het is niet dat bedrijven dit niet proberen: 84 procent van de deelnemers geeft aan een ‘AIOps-strategie’ geïmplementeerd, echter niet altijd even succesvol. Het vele manuele werk om monitoringtools te onderhouden en gegevens om te zetten tot concrete inzichten beperken de waarde van AIOps.

“Door de enorme hoeveelheid gegevens die multicloud-omgevingen produceren wordt het steeds moeilijker om applicaties te monitoren en te beveiligen. Dit gaat ten koste van belangrijke bedrijfsresultaten. Ze missen de antwoorden die nodig zijn om problemen snel en resoluut op te lossen”, licht Dynatrace CTO Bernd Greifeneder toe. “Door het verenigen van data waarbij de context behouden blijft, analyses en automatisering aan te sturen met een hypermodal AI die meerdere technieken combineert, kunnen teams een schat aan inzichten uit hun data ontsluiten wat leidt tot slimmere besluitvorming, intelligente automatisering en efficiëntere manieren van werken.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home