Gartner: “Investeringen in IT zullen niet lijden onder recessie”

gartner investeringen it

Volgens voorspellingen van Gartner zullen bedrijven ondanks economische uitdagingen blijven investeren in IT. Communicatie, IT-services en software zijn de belangrijkste investeringsdomeinen.

Tijdens het Gartner IT Symposium/Xpo kijkt het toonaangevende analysebureau vooruit op de toekomst van de IT-sector. Hoewel veel bedrijven een mogelijk moeilijk 2023 te wachten staat, zal hen dat niet tegenhouden om te blijven investeren in IT. Gartner voorspelt dat er tijdens het jaar 2023 in totaal 4,66 biljoen dollar zal worden gespendeerd aan IT-oplossingen, een stijging van 5 procent ten aanzien van 2022.

“IT-uitgaven zijn immuun voor recessies. In plaats van te snoeien in de budgetten, verhogen CEO’s en CFO’s juist de investeringen in digitale bedrijfsinitiatieven”, verduidelijken de analisten van Gartner. Toch zal de manier waarop bedrijven investeren wel veranderen. Bedrijven zullen meer nadenken waarin ze investeren, waardoor er in bepaalde technologieën minder of juist veel meer geïnvesteerd wordt.

lees ook

6 IT-investeringen die je moet vermijden

Communicatie, IT-services en software

Dat is de top drie van IT-domeinen waarin bedrijven het meest zullen investeren. Na een kleine daling in 2022, zullen investeringen in communicatietechnologie opnieuw toenemen met 2,4 procent, naar bijna 1,5 biljoen dollar. Ook voor investeringen in IT-services, zoals webontwikkeling, en software voorspelt Gartner mooie groeicijfers van respectievelijk 7,9 en elf procent.

Cloud vervangt datacenters

Net in de top vijf staan investeringen in datacenters, al voorspelt Gartner dat de groei hier stelselmatig zal beginnen nemen. Waar in 2022 investeringen in datacenters nog met 10,4 procent groeiden, zal dat volgend jaar nog met 3,4 procent. Dat ligt volgens Gartner aan het feit dat de budgetten voor datacenterinfrastructuur verplaatsen naar uitbreidingen in de (publieke) cloud.

Goed nieuws voor pc-fabrikanten

Tenslotte heeft Gartner nog (gematigd) positief nieuws voor fabrikanten van hardware. De pc- en componentenindustrie maakt een zeer moeilijk 2022 door; investeringen in devices zakten met meer dan acht procent. In 2023 zal de daling stilaan stabiliseren naar een peil van 0,6 procent. Door de stijgende inflatie zijn aankopen van nieuwe apparaten niet zozeer geschrapt, maar eerder uitgesteld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home