Cloudprijzen zullen stijgen in Europa, voorspelt Canalys

cloudprijzen

De prijzen van publieke clouddiensten kunnen met dertig procent stijgen in 2023. Stijgende energieprijzen en inflatie drijven de kosten voor providers op.

Volgens Canalys zijn prijsstijgingen op de publieke cloudmarkt volgend jaar onvermijdelijk in Europa. Die voorspelling deed het analysebureau tijdens zijn Channel Forum in Barcelona. De kosten van investeringen in datacenterinfrastructuur en het onderhoud ervan liggen hoger dan ooit voor de providers. Bijgevolg zouden de prijzen van clouddiensten tot dertig procent kunnen stijgen.

De voornaamste aanjager van de prijsstijgingen zijn de hoge energieprijzen. Het openhouden van een datacenter kost voor sommige providers nu tot vier keer zoveel. Ook toenemende inflatie en leeninteresten helpen niet om de prijzen te drukken.

lees ook

Datacenters en de energiecrisis: wordt de cloud onbetaalbaar?

Spanningen in de cloud

“De publieke cloudmarkt staat voor grote veranderingen. Klanten moeten zich schrap zetten voor forse prijsstijgingen bij de hyperscalers. Dit zal spanningen geven tussen klanten en providers, aangezien veel klanten ook hun kosten naar beneden proberen te drukken”, zegt Canalys CEO Steve Brazier.

Desondanks zullen de hogere prijzen de groei van de cloudindustrie niet temperen. Veel bedrijven zitten immers zo diep verankerd in de cloud dat het opnieuw ontwerpen van applicaties nog meer middelen en kosten vergt. Maar kostenmanagement in de cloud belooft één van de grootste uitdagingen te worden voor 2023.

lees ook

6 IT-investeringen die je moet vermijden

SAP verhoogt prijzen, wie volgt?

De grote cloudproviders spreken zich voorlopig nog niet uit over wat ze met hun prijzen gaan doen. SAP is één van de weinige uitzonderingen die al heeft toegegeven dat het vanaf januari de prijzen optrekt, tot ongenoegen van zijn klanten. Het valt zeker niet uit te sluiten dat andere providers snel zullen volgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home