Microsoft Azure doet het minder goed dan gedacht

Microsoft Azure

Uit gelekte documenten over de cloudbusiness van Microsoft blijkt dat Azure onder de verwachtingen is gebleven in 2022. De omzet bedraagt nog niet de helft van grote concurrent AWS.

Microsoft is zelf tot heden eerder schaars geweest met het delen van resultaten van de Azure-cloud. In de financiële kwartaalrapporten groepeert Microsoft al zijn (vele) cloudproducten onder ‘Intelligent Cloud’, waarbij het moeilijk af te leiden is hoeveel Azure-diensten exact binnenbrengen. Dat blijkt minder dan verwacht te zijn, is naar boven gekomen tijdens een hoorzitting rond de overname van gameontwikkelaar Activision.

Tijdens de rechtszaak zijn documenten gelekt waaruit blijkt dat Azure in een periode van twaalf maanden die afliep in juni 2022 34 miljard dollar binnenbracht. Een gigantische smak geld, maar toch minder dan analisten in de cloudindustrie verwacht hadden.

lees ook

Google klaagt ‘oneerlijke praktijken’ van Microsoft aan

Kloof met AWS

Grote rivaal AWS, dat veel transparanter is over zijn cloudinkomsten, realiseerde in dezelfde periode 72 miljard dollar uit zijn clouddiensten. De kloof tussen AWS en Microsoft Azure blijkt dan toch nog groot te zijn. Statista schatte het marktaandeel van de twee cloudreuzen op respectievelijk 32 procent en 23 procent na Q1 2023, maar die verhoudingen liggen dus mogelijk verder uit elkaar.

Nu de kaarten op tafel liggen voor Azure, zijn we benieuwd of Microsoft in de toekomst transparanter zal communiceren over zijn cloudbusiness. Ook over de winstgevendheid van Azure is niet zoveel geweten. Microsoft heeft tijdens de rechtszaak veel geheimen moeten prijsgeven. Zo leerden we ook dat de toekomst van Windows in de cloud ligt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home