Groei clouddiensten Microsoft krimpt trager dan verwacht

microsoft azure groeit weer

Microsoft laat weer een kleine stijging in de groeicijfers optekenen in vergelijking met het vorige kwartaal. Toch ontkurken ze de champagne nog niet in Redmond.

Enkele dagen na rivaal Amazon maakte ook Microsoft vannacht de kwartaalcijfers bekend, die het laatste kwartaal van 2022 omvatten. Wij kijken met interesse naar de cijfers van de cloudafdeling van het softwarebedrijf. Die ogen positief: de ‘Intelligent Cloud’-business van Microsoft groeide met 24 procent; voor Azure en omringende diensten bedraagt de groei zelfs 37 procent.

Daarmee doen de clouddiensten van Microsoft het beter dan in het voorbije kwartaal. Toen daalde de groei van inkomsten uit Azure-diensten tot 35 procent. In de cloudsector die jarenlang enkel hoogtes gekend heeft, was dat een teleurstellend resultaat. Kijk maar naar AWS dat baalt met een groei van ‘slechts’ 24 procent, de slechtste groeicijfers ooit voor de hyperscaler.

Gematigd optimisme

Ondanks dat de groei van Azure trager lijkt te krimpen dan geanticipeerd, kijkt Microsoft met voorzichtigheid naar de nabije toekomst. CFO Amy Hood ziet weinig redenen om te geloven dat de vette jaren voor de cloudindustrie onmiddellijk zullen terugkeren. “De trends die we aan het einde van 2022 zagen, zullen zich doorzetten in het volgende kwartaal”, aldus Hood.

De hoge kosten van publieke cloud doen organisaties nu twee keer nadenken of cloud wel altijd de beste oplossing biedt. Een hybride model waarbij workloads verdeeld worden over private infrastructuur en publieke cloud wint verder aan populariteit. Dat is slechts nieuws voor de grote hyperscalers.

lees ook

Verdeel en heers: de voor- en nadelen van multicloud voor je bedrijf

Dat AWS en Azure hun groei zien dalen, is ondanks de nog steeds hoge cijfers dus wel degelijk een teken aan de wand. De wolk van onzekerheid zal dus nog niet onmiddellijk opklaren. Microsoft kondigde op 18 januari het nieuws aan dat het 10.000 werknemers op straat zal zetten.

Gebroken ruiten

Duiken we dieper in de cijfers, dan valt vooral de verkoop van Windows-licenties enorm tegen. De inkomsten die Microsoft uit het besturingssysteem haalt zakten op een jaar tijd met 39 procent. Dit cijfer ligt uiteraard in het verlengde van de forse daling in de verkoop van laptops en notebooks. Ook in dit segment wordt maar weinig beterschap voorspeld. Net nu zet Microsoft de verkoop van Windows 10-licenties stop om alles in te zetten op Windows 11.

lees ook

Verkoop pc’s blijft maar dalen, weinig beterschap verwacht in 2023

OpenAI

De recente kwartaalrapporten leren Microsoft dat het bedrijfsmodel nog te veel gebouwd is rond Windows en Azure. Het bedrijf wil in de toekomst meer diversiteit creëren in inkomstenbronnen door vol in te zetten op artificiële intelligentie. Microsoft kondigde daarom dinsdag een langetermijnsamenwerking aan met OpenAI.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home