AWS kent traagste groei in zijn geschiedenis

aws

Nog nooit groeide AWS minder, al betekent dat bijlange niet dat het einde van het cloudtijdperk in zicht is. Alle hyperscalers zien hun gebruikers en omzet nog steeds met rasse schreden aandikken.

Wat zou jij doen moest je bedrijf een krimp in groei kennen? En wat als die groei nog steeds 27,5 procent bedraagt in het afgelopen kwartaal? AWS legt met dat cijfer uit Q3 van fiscaal 2022 de traagste groei in zijn geschiedenis voor. Vorig kwartaal groeide AWS nog met 33 procent. Arm Microsoft, want ook daar zwelt Azure minder aan dan vroeger. Amper 35 procent laat de cloudprovider optekenen.

Champagne

In zowat alle andere sectoren ter wereld zou er niet voldoende champagne voorhanden zijn om dergelijke cijfers adequaat te vieren, maar in cloudland zijn ze wel degelijk een teken aan de wand. Hyperscalers zijn immers niet gewone groei gewoon, maar groeiende groei, en dat op een enorme schaal. De term hyperscaler komt namelijk niet uit de lucht gevallen.

Een universele daling van die groei, betekent meerdere dingen. Eerst en vooral speelt de economische context mee. Het is voor menig organisatie niet het juiste moment om een dure migratie in te plannen. Daar komt bij dat ook bestaande cloudklanten hun kosten onder de loep nemen. Betalen ze niet voor meer dan ze nodig hebben? Cloudproviders willen klanten graag op lange termijn aan zich binden, en voorzien daarom steeds meer tools om uitgaven onder controle te houden. Dat weegt op de inkomsten en de groei.

Cloud first?

Vervolgens dringt het steeds beter tot organisaties door dat cloud first een marketingslogan is en geen strategie. Niet alle workloads draaien voordelig in de cloud. Wil je vrij kunnen schalen en groeien, heb je veel (en variabele) rekenkacht nodig, of zoek je een plek om een nieuwe dienst uit te rollen: dan is er geen betere plek dan de server van een hyperscaler.

lees ook

Basecamp vlucht weg van cloud na obscene rekening van 3,2 miljoen dollar

Is je workload echter voorspelbaar? Of heb je grote hoeveelheden data die je moet beheren en misschien zelfs verplaatsen? Dan is het almaar duidelijker dat on-premises financieel interessanter kan zijn, al dan niet met de hulp van een colocatiespecialist.

Dat gezegd zijnde, mogen de hyperscalers nog wel uitkijken naar een hoge groei de komende kwartalen en jaren. De huidige cijfers illustreren voorzichtig dat de context verandert het potentieel van de cloud is immens, nog lang niet bereikt, maar evenwel niet compleet eindeloos.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home