Google Cloud laat klanten vertrekken zonder kosten

Google Cloud

Google Cloud schrapt alle kosten die gepaard gaan met het overzetten van data naar een andere providers. Het wil zo een voorbeeld stellen voor meer eerlijke cloudpraktijken.

Google Cloud kondigt een opvallende wijziging aan zijn voorwaarden: wil je van provider veranderen, dan hoe je daar voortaan niets meer voor te betalen. In een blog kondigt de cloudprovider dat het afziet van transferkosten wanneer bedrijven al hun data willen overzetten naar een andere provider. De beleidswijziging wordt wereldwijd uitgerold.

Google wil naar eigen zeggen bedrijven volledig vrije keuze geven in welk cloudplatform ze verkiezen. Klanten die wensen overstappen naar een andere provider extra kosten aanrekenen, past dan niet in die filosofie. “Het afschaffen van de kosten voor gegevensoverdracht bij het overstappen naar een andere cloudaanbieder zal het voor klanten gemakkelijker maken om van cloudaanbieder te veranderen. Het lost echter niet het fundamentele probleem op dat veel klanten ervan weerhoudt om überhaupt met de cloudaanbieder van hun voorkeur te werken: beperkende en oneerlijke licentiepraktijken”, zegt Google in de blog.

Gouden kooi

‘Vendor lock-in’ is inmiddels een gekend begrip in de IT-industrie. Providers lokken klanten naar hun ecosysteem met aanvankelijk aantrekkelijke prijzen, maar eens de klant in het net zit, komen de verborgen extra kosten en regeltjes bovendrijven. Op den duur wordt het voor de klant zowel financieel als praktisch moeilijk om nog over te stappen en zitten ze vast in het ecosysteem.

De Europese cloudverening CISPE hekelde dergelijke praktijken nog in een onderzoeksrapport afgelopen zomer. ‘Beperkende’ licentievoorwaarden kosten Europese bedrijven jaarlijks miljarden euro’s die niet hoeven, concludeerde dat rapport. Met name Microsoft krijgt een expliciete beschuldigende vinger, omdat het het draaien van zijn software op externe platformen bewust een pak duurder maakte dan op zijn eigen Azure-cloud, iets waar Microsoft inmiddels op terugkwam.

Daad bij het woord

Google is zelf ook niet vies van de occasionele uithaal naar Microsoft. Die woorden hebben enkel kracht als je zelf het goede voorbeeld stelt. Deze beslissing van Google zal de druk verhogen op Microsoft (en AWS) om ook hun spelregels te herbekijken. Al zal Microsoft zich wellicht wel bereid tonen enkele toegevingen te doen om aan verdere antitrustaanklachten te ontkomen.

lees ook

Europese antitrustzaak tegen Microsoft lijkt onafwendbaar

De Samaritaanse barmhartigheid van Google Cloud heeft wel zijn grenzen. Er worden enkel en alleen geen transferkosten aangerekend als klanten al hun data in één keer overzetten. Voor bedrijven die de kunst van de multicloud beheersen en regelmatig kleinere brokken data verplaatsen, blijft Google wel een kleine kost aanrekenen van acht tot twaalf cent per terabyte, met tot 200 GB gratis per maand.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home