Arm introduceert (bijna) kant en klare datacenterchip: Neoverse CSS

arm

Arm lanceert Neoverse CSS N2: een bijna kant en klaar chipsdesigns dat klanten snel kunnen omzetten in een afgewerkt product.

Op Hot Chips lanceert Arm Neoverse CSS N2. CSS staat voor Compute Sub System. Dat is een min of meer afgewerkte blauwdruk voor een datacenter-CPU gebaseerd op de Neoverse-rekenkernen. Het design is een beetje verrassend komende van Arm, omdat het erg compleet is. Traditioneel ontwikkelt het bedrijf vooral designs voor componenten zoals rekenkernen. Klanten zoals Marvell, AWS en Ampere gaan dan aan de slag met die kern-designs en ontwikkelen daar een eigen processor rond.

Het wiel

Die aanpak laat hen toe om chips voldoende verschillend te maken, maar is ook tijdrovend. Arm redeneert nu dat het gros van het werk om chips met bepaalde kernen te designen, niet dubbel hoeft te gebeuren. Configuratie, vloerplan (schikking van de componenten), thermische overwegingen, koeling… zijn allemaal al in rekening gebracht en alle kritieke componenten om het geheel te laten werken, zijn aanwezig. Neoverse CSS N2 is zo een erg compleet design dat vrijwel klaar is om naar de chipbakkerij te gaan.

Licentienemers kunnen nog wel sleutelen aan het design. Arm ontwikkelde het zodat het niet zo moeilijk is om eigen chiplets met accelerators toe te voegen. Vervolgens moeten klanten slechts I/0 en geheugen een beetje aanpassen en daarmee is het werk klaar. “Klanten houden van de schaalbare efficiëntie van het Neoverse-platform, maar willen het wiel niet opnieuw uitvinden”, klinkt het bij Arm. In theorie kan het nieuwe licentiemodel ervoor zorgen dat er sneller meer ARM-gebaseerde chips voor servers op de markt komen.

Specificaties

Neoverse CSS N2 is configureerbaar met 24, 32 of maximaal 64 Neoverse N2-kernen. De klokfrequentie gaat van 2,1 GHz tot 3,6 GHz. Arm mikt daarvoor op een geavanceerd 5 nm-fabricageproces, al is het aan de klant om daar over de details te beslissen. Het design ondersteunt acht (LP)DDR5-kanalen en vier keer zestien PCIe/CXL-kanalen. Verder biedt Arm nog de mogelijkheid om designs aan elkaar te lijmen in één of twee sockets voor 128 tot 256 rekenkernen in één server.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home