Ampere-chip met 192 ARM-kernen breekt CPU-limiet van Linux

Ampereone CPU ARM

De ARM64 Linux-kernel ondersteunt vandaag maximaal 256 kernen. Een server met twee AmpereOne-CPU’s heeft 384 kernen, iets wat het OS niet kan verwerken.

Kan je ooit van iets te veel hebben als we het over hardware in datacenters hebben? Blijkbaar wel wanneer je met een systeem bouwt met heel veel CPU-kernen. De nieuwe AmpereOne ARM CPU van Ampere heeft 192 CPU-kernen. In een systeemserver met twee chips is dat 384 ARM-kernen in totaal. De ARM64 Linux-kernel ondersteunt maar tot 256 kernen of minder.

Om dat probleem op te lossen, heeft Ampere een patch voorgesteld dat de kernlimiet van de Linux-kernel verhoogt naar 512 kernen met de methode ‘CPUMASK_OFFSTACK’. Via deze methode kijkt Linux over die limiet heen zonder dat de image memory-voetafdruk wijzigt. Elke kern voegt namelijk 8 KB toe aan de kernel imagegrootte volgens Tom’s Hardware.

Ampere is de eerste fabrikant die op deze limiet botst. Waarschijnlijk zullen andere fabrikanten ook in de problemen komen in de nabije toekomst. De nieuwe AmpereOne-lijn bestaat uit ARM-chips met allemaal hoge kernaantallen: 136, 144, 160, 176 en dus ook 192, hun vlaggenschip.

Wachten op nieuwe kernel

De nieuwste chip van Ampere heeft de meeste CPU-kernen ooit aan boord vandaag. Zelfs de nieuwste Zen 4c EPYC-chips van AMD hebben 128 kernen aan boord. In een dualsocketsysteem kom je op 256 kernen, net de limiet die Linux kan verwerken.

lees ook

Oracle bedriegt Intel met Ampere

Het zou kunnen dat we nog even moeten wachten op een verhoging naar meer CPU-kernen. In 2021 werd er al een patch ingestuurd om de ARM64 CPU kernlimiet op te trekken naar 512, maar dat werd door het Linux-team weerlegd omdat er nog geen CPU-hardware was destijds. Op zijn vroegst kan ondersteuning voor 512 CPU-kernen in 2024 worden uitgerold wanneer Linux-kernel 6.8 wordt uitgerold.

Deze tijdlijn houdt echter alleen rekening met het toevoegen van 512-core ondersteuning op de normale manier zonder gebruik te maken van de CPU mask off-stack methode. Technisch gezien ondersteunt de uitgaande Linux-kernel al de CPU mask off-stack methode voor het verhogen van CPU core count-limieten. Het is nu aan de Linux-beheerders om deze functie standaard in te schakelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home