Gartner-rapport ziet overstap naar cloud als reden voor enorme groei in databasemarkt

Databasemanagementsystemen zitten in de lift volgens een rapport van Gartner. De markt behaalde een omzet van 80 miljard dollar in 2021 en groeit al jaren. De clouds van Microsoft, AWS en Oracle profiteren het meest.

Vorig jaar bedroeg de omzet van de databasemanagementsystemen (DBMS)-markt 80 miljard dollar. De markt zette groeide 22,3 procent tegenover 2020. De cijfers zijn afkomstig van Gartner die de markt in het oog houdt vanaf 2017 toen de omzet nog op 368,6 miljard dollar lag.

De markt kent een stevige groei die wordt aangedreven door de cloud, verduidelijkt het rapport. “In 2021 stegen de inkomsten voor beheerde cloudservices (dbPaaS) tot 39,2 miljard dollar – dit vertegenwoordigt nu meer dan 49% van alle DBMS-inkomsten.”

Overzicht belangrijke spelers

Gartner houdt verder nog bij welke cloudspelers het belangrijkste zijn voor de overstap naar cloud-gebaseerde systemen. Microsoft blijft in 2021 de belangrijkste speler met een marktaandeel van 24 procent. AWS is de tweede speler en zit daar maar net 0,1 procent onder. Oracle heeft een aandeel van 20,6 procent en zakte één plaats in de ranking tegenover 2020 (toen lag het aandeel nog op 23,8%).

De vierde plaats is voor Google, een nieuwkomer in de top vijf. Het marktaandeel van 6,5 procent ligt ver onder het aandeel van de top drie-spelers, maar Google wist wel SAP uit de top vijf te drijven en IBM van de vierde naar de vijfde plaats te duwen (5,6%).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home