Google maakt DLP voor BigQuery algemeen beschikbaar

BigQuery op het Google Cloud Platform krijgt Automatic Data Loss Prevention. Die oplossing wijst automatisch gevoelige gegevens aan, zodat organisaties die voldoende kunnen beschermen.

Google maakt Automatic Data Loss Prevention (DLP) algemeen beschikbaar voor BigQuery op het Google Cloud Platform. De dienst houdt op constante basis in het oog waar gevoelige data verschijnen, zodat die niet per ongeluk slecht behandeld worden. DLP ziet bijvoorbeeld of data kredietkaartgegevens bevatten, volledige namen, wachtwoordgegevens, ID-gegevens… De oplossing kent meer dan 150 classificaties van gevoelige data.

Beheerders kunnen data gevonden door DLP vervolgens beheren door bijvoorbeeld extra toegangsrechten te vereisen, het gebruik ervan te beperken of ze te anonimiseren. Dat is nodig wanneer de gegevens bijvoorbeeld dienen voor analytics.

Beter dan manueel

Volgens Google worden data vandaag vooral manueel geclassificeerd en gebeurt dat daarom niet vaak genoeg. Zo ontstaat het risico dat nieuwe gevoelige gegevens niet als dusdanig behandeld worden en dat moet DLP binnen BigQuery oplossen. Doordat de scans continu gebeuren, is de kans kleiner dat er iets door de mazen van het net glipt.

DLP voor BigQuery is al sinds oktober vorig jaar beschikbaar als publieke preview en komt nu algemeen beschikbaar. Je kan DLP inschakelen voor de hele organisatie, een beperkte hoeveelheid mappen of gerichte projecten. Aan de slag gaan doe je via de Google Cloud Console.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home