Gartner: ‘In 2023 spenderen we 591,8 miljard dollar aan publieke clouddiensten’

cloud geld

Wereldwijd zal er volgend jaar meer dan 591 miljard dollar gespendeerd worden aan publieke clouddiensten. Gartner voorspelt daarmee een sterke groei voor de cloudsector.

Tegen het einde van dit jaar zou er 490,3 miljard dollar opgegaan zijn aan publieke clouddiensten, volgens de voorspellingen van Gartner. Dat komt neer op een sterke groei van 18,8 procent tegenover 2021. Voor volgend jaar legt het onderzoekbureau de lat nog hoger. Een groei van 20,7 procent wordt verwacht, wat betekent dat er wereldwijd 591,8 miljard dollar geïnvesteerd wordt.

IaaS en PaaS voorop

“De huidige inflatiedruk en macro-economische omstandigheden hebben een push- en pull-effect op de clouduitgaven”, zegt Sid Nag, VP Analyst bij Gartner. “Cloudcomputing zal een baken van veiligheid en innovatie blijven en groei ondersteunen in onzekere tijden vanwege het flexibele, elastische en schaalbare karakter.”

De groei wordt getrokken door twee categorieën: Infrastructure-as-a-Service (IaaS) en Platform-as-a-Service (PaaS). De eerste categorie staat een voorspelde groei van 29,8 procent te wachten, goed voor 150,2 miljard dollar. PaaS zou 23,2 procent groeien, tot 136,4 miljard dollar.

lees ook

Wat is PaaS en hoe gebruik je het precies?

Een negatieve groei wordt voor geen enkel segment verwacht. Software-as-a-Service (SaaS) stijgt met 16,8 procent, Desktop-as-a-Service groeit van 2,53 miljard dollar naar 3,1 miljard dollar, management- en beveiligingsproducten voor de cloud gaan van 34,1 miljard dollar naar 41,6 miljard dollar en de Business-Process-as-a-Service (BPaaS) tot slot groeit van 60,1 miljard dollar naar 65,1 miljard dollar.

lees ook

Wat is Saas: Software-as-a-Service uitgelegd

Uitgaven niet te stoppen

“Ondanks de groei, winstgevendheid en concurrentiedruk, zullen de clouduitgaven door blijvend gebruik van de cloud doorlopen”, voegt Nag eraan toe. “Zodra applicaties en workloads naar de cloud worden verplaatst, blijven ze daar over het algemeen, en abonnementsmodellen zorgen ervoor dat de uitgaven gedurende de looptijd van het contract en hoogstwaarschijnlijk ver daarna doorgaan. Voor deze leveranciers zijn clouduitgaven een lijfrente – the gift that keeps on giving.”

De vicepresident herhaalt daarmee de boodschap uit een ander recent rapport van Gartner: bedrijven zullen ondanks economische uitdagingen blijven investeren in IT.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home