De Microsoft-cloud blijft snel groeien, maar iets minder snel dan gewoonlijk

microsoft azure

Paniek in cloudland: de extreme groei van de clouddiensten van Microsoft is iets minder extreem dan gewoonlijk. De procentuele afzwakking zegt echter weinig over het belang van cloud in de maatschappij vandaag.

De lat ligt hoog als je een investeerder bent in een cloudbedrijf. Het aandeel van Microsoft duikte met drie procent naar omlaag omwille van de recentste kwartaalresultaten en bijhorende voorspellingen. Die zijn nog steeds heel rooskleurig, maar aandeelhouders hebben al rozer én kleuriger gezien. Microsoft wordt verwacht om de hyper in hyperscaler te houden.

In het eerste kwartaal van fiscaal jaar 2024 verwacht Microsoft zelf een omzet van om en bij de 54 miljard dollar, wat gelijk staat met ongeveer acht procent groei. Dat is net iets minder dan analisten verwachtten en vooral iets minder dan de tien procent die de laatste drie kwartalen de norm waren. Over Azure deelt Microsoft geen detailcijfers, maar de groei zou rond 26 procent zitten. Dat klinkt fenomenaal, maar tijdens de Coronapandemie dikte de cloudbusiness van Microsoft nog sneller aan met groeicijfers van om en bij de vijftig procent.

Markttrend

Microsoft ondervindt dezelfde markttrends als de andere hyperscalers. Cloudgroei vertraagt een beetje onder impuls van de moeilijkere economische omstandigheden enerzijds, en als gevolg van de paniekaankopen tijdens de pandemie anderzijds. Toen moesten organisaties koste wat het kost en zo snel mogelijk digitaal gaan. Vandaag ligt de focus op consolidatie en optimalisatie van gekochte capaciteit en diensten.

De komende kwartalen zal die trend vermoedelijk niet sterk veranderen, tenzij dan onder impuls van AI. De AI-hype is in essentie een cloudhype. De hardware die nodig is voor training en inferentie zal klanten via een andere vector richting de hyperscalers duwen.

Cloudproviders en al zeker hyperscalers mogen in ieder geval niet klagen. Nooit was de cloudmarkt zoveel waard, en het plafond is nog lang niet in zicht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home