Cloud computing gaat een groter deel van IT-budget opslokken

cloud

De komende jaren wordt cloud computing een grotere kostenpost voor enterprises. Dat komt doordat organisaties steeds meer van hun applicaties en diensten naar de cloud verplaatsen. 

Volgens Gartner gaan bedrijven volgend jaar 18,4% meer besteden aan cloud-diensten. Gartner verwacht dat bestedingen aan cloud-diensten groeien van 257,5 miljard dollar dit jaar naar 304,9 miljard volgend jaar. 

Naar verhouding gaan bedrijven een groter deel van hun IT-budget besteden aan cloud computing. In 2020 ging nog 9,1% van de IT-uitgaven op aan cloud computing. Tegen 2024 zal volgens Gartner 14,2% van het IT-budget opgaan aan cloud-diensten. 

Meer cloud-uitgaven door corona pandemie

De groei in cloud-uitgaven wordt voor een deel aangedreven door de ervaringen die bedrijven hadden tijdens de coronavirus pandemie. Toen verreweg de meeste kantoren moesten sluiten, ontdekten veel organisaties dat overstappen naar cloud-diensten de enige manier was om medewerkers effectief vanuit huis te laten werken. 

Volgens Sid Nag, research vice president bij Gartner, dwong de COVID-19 pandemie organisaties om te focussen op het besparen van geld en het optimaliseren van hun IT-kosten, terwijl ze ondertussen een remote personeelsbestand moesten ondersteunen. Het overstappen naar de cloud was een goede manier om aan alle vereisten te voldoen. 

Uit cijfers van Gartner blijkt dat 70% van de organisaties die momenteel cloud-diensten gebruikt van plan is om ook in de nasleep van de pandemie meer uit te geven aan cloud computing.

Verwachte groei voor verschillende cloud-technologieën

Software as a service (SaaS) blijft het grootste deel van de cloud computing markt. Gartner verwacht dat bestedingen aan SaaS volgend jaar met 16% gaan stijgen. Naar verwachting gaat Platform as a service (PaaS) nog een stuk sneller groeien, met 26,6%. De snelle groei van PaaS wordt veroorzaakt door de behoefte om remote medewerkers toegang te geven tot een goedwerkende en schaalbare infrastructuur. Gartner verwacht dat ook Desktop as a service (DaaS) significant zal groeien. 

Volgens Sid Nag heeft de pandemie duidelijk gemaakt wat de waarde van de cloud is. Naar verwachting zullen medewerkers na de pandemie meer vanuit huis gaan werken dan voorheen. Daarom verwacht Gartner dat organisaties de komende jaren blijven investeren in technologieën en infrastructuren om werken op afstand te faciliteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home