Britse regulator wil clouddominantie AWS en Microsoft breken

AWS

Volgens Ofcom hebben AWS en Microsoft omwille van hun dominante invloed in de cloudsector een te grote impact op de maatschappij. Beide cloudreuzen maken zich schuldig aan concurrentiebeperkende praktijken.

Ofcom, de Britse versie van het BIPT, maakt vandaag zijn conclusies van een eerste marktonderzoek bekend. Een serieuze klepper van meer dan tweehonderd pagina’s die gelukkig zeer kort samen te vatten is. De Britse regulator voor digitale communicatie is ervan overtuigd dat AWS en Microsoft te dominant zijn geworden binnen de cloudindustrie.

De regulator staaft die stelling met marktcijfers. AWS en Microsoft staan nek-aan-nek met een marktaandeel van dertig à veertig procent. Dat wil zeggen dat twee spelers alleen al tachtig procent van de koek onder zich verdelen. De studie nam aanvankelijk ook Google Cloud mee in het vizier, maar de derde grootmacht moet het in het Verenigd Koninkrijk stellen met vijf procent.

lees ook

Poll: welke cloudprovider(s) gebruikt jouw bedrijf?

Keuze beperken

Dit beperkt de keuze die bedrijven hebben in het uitkiezen van een cloudpartner. Bovendien maken AWS en Microsoft zich schuldig aan concurrentiebeperkende praktijken, oordeelt de regulator. Eens een klant aan boord is, maken de providers het moeilijk om het schip ooit nog te verlaten. Het overzetten van data naar een andere provider gaat gepaard met een hoop gedoe en/of kosten. In de cloudindustrie is dit extra zorgwekkend, want veel sectoren hangen vandaag de dag af van de cloud.

Onmiddellijke sancties zullen nog niet volgen voor AWS en Microsoft. Grondiger onderzoek is nodig om deze eerste conclusies te bevestigen. Ofcom heeft zichzelf 5 oktober als deadline opgelegd om een finaal rapport neer te leggen. AWS en Microsoft hebben alvast hun medewerking beloofd.

Microsoft zal de bui mogelijk al wel voelen hangen, want het is geen geïsoleerd incident. Het bedrijf is volop bezig met een aanklacht van de Franse cloudprovider OHV af te handelen. Ook de Duitse marktregulator heeft Microsoft in het vizier. De juridische afdeling staat voor een druk jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home