Microsoft zoekt naar schikking met OHV in Europese antitrustaanklacht (update)

microsoft cloud

Drie Europese cloudproviders dienden een aanklacht tegen Microsoft in wegens oneerlijke cloudpraktijken. Een schikking lijkt in de maak.

De Franse cloudprovider OHV stapte in de zomer van 2021 naar de Europese Commissie om Microsoft aan te klagen, al raakte het nieuws pas maanden later bekend. Volgens OHV zou Microsoft oneerlijke concurrentie betekenen voor Europese cloudproviders. Microsoft kan clouddiensten goedkoper aanbieden door ze te bundelen in het Microsoft 365-pakket, maar zorgt er volgens de aanklacht ook voor dat de software minder goed werkt op platformen van andere partijen. Hierdoor zijn klanten die er gebruik van maken sneller geneigd alles rechtstreeks bij Microsoft af te nemen.

De aanklacht van OHV kreeg ook steun van het Italiaanse bedrijf Aruba SPa en een Deense belangengroep die opkomt voor lokale cloudproviders. De Europese Commissie startte een onderzoek op en een jaar later is het nog wachten op de uitkomst. Bloomberg schrijft dat Microsoft eieren voor zijn geld heeft gekozen en tot een schikking probeert te komen met de aanklagers. Een akkoord zou zelfs dichtbij zijn, beweren de bronnen van het Amerikaanse nieuwsmedium.

Wat die schikking dan precies inhoudt, is nog onduidelijk. De betrokken partijen wensten niet te  reageren aan Bloomberg en Reuters. Microsoft deed afgelopen zomer al water bij de wijn door de licentiekosten te verlagen, waardoor externe partijen goedkoper Azure-diensten kunnen aanbieden. Of dat voldoende is geweest om OHV en co te sussen, zal binnenkort blijken.

Aanklacht tegen Teams

Met het schikken van deze aanklacht zal Microsoft nog niet verlost zijn van de Europese Commissie. Europa heeft ook het Teams-platform in het vizier. Dat Teams een onderdeel is van de 365-bundel zou het platform een oneerlijk voordeel geven ten aanzien van andere communicatieplatformen, meent onder andere Slack.

Teleurstellend compromis

CISPE, de vereniging van Europese cloudproviders, is diep teleurgesteld dat OHV en zijn companen kiezen voor een schikking met Microsoft. Dat maakt het duidelijk aan The Register.

“Wat ons zorgen baart is dat het nog steeds niet duidelijk is wat deze afspraken inhouden. Hoewel we verwachten dat iedereen op de markt iets krijgt, zijn de afspraken bilateraal en geheim. We hebben tot nu toe alleen toezeggingen op zeer hoog niveau gezien. Hoe zullen individuele verkopers weten dat zij dezelfde deal krijgen als degenen die hebben geklaagd?”, aldus woordvoerder Francisco Mingorance.


Dit artikel verscheen origineel op 29/03. Bijgewerkt op 30/03 met een reactie van CISPE.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home