‘Apple dwingt iOS-gebruikers te betalen voor iCloud-opslag’

icloud

Apple is aangeklaagd wegens anti-competitieve praktijken rond iCloud. Volgens de aanklagers beperkt Apple de gratis opslag zodanig dat gebruikers geen keuze hebben dan extra opslag bij te kopen.

Een Amerikaans advocatenkantoor Hagens Bergman bereidt een aanklacht tegen Apple voor. In de aanklacht wordt Apple ervan te beschuldigd een cloudopslagmonopolie te hebben opgebouwd in iOS. Gebruikers worden op onrechtmatige wijze richting Apple’s iCloud-dienst gestuurd en hebben ze weinig tot geen keuze om bij te betalen voor extra opslag omdat het gratis aanbod (te) beperkt is.

De aanklacht tegen omvat dus twee luiken. Een eerste aspect is hoe Apple iCloud opdringt aan iOS-gebruikers. Voor het opslaan van foto’s, video’s en andere bestanden kunnen gebruikers in principe kiezen welke opslagdienst ze gebruiken, maar om back-ups te maken van systeem- en applicatiedata verplicht Apple de eigen cloudopslagdienst. Volgens de aanklager is die verplichting volledig arbitrair en op geen enkele technologisch of veiligheidsargument gestoeld.

Beperkte gratis opslag

Dan is er nog het gegeven dat het gratis aanbod van iCloud beperkt is. iOS-gebruikers hebben bij aankoop van een iPhone recht op 5 GB opslag. Ter vergelijking: Google geeft zijn gratis gebruikers 15 GB opslag in Drive, Microsoft eveneens 5 GB gratis opslag voor OneDrive, maar die is niet gekoppeld aan je systeem. Door de beperkte gratis opslag hebben gebruikers weinig tot geen keuze om opslag bij te kopen gewoon om back-ups te kunnen blijven maken van systeemdata.

Het bewijs voor de anti-competitieve praktijken van Apple zit volgens de aanklager in de cijfers. iCloud is uitgegroeid tot één van de meest winstgevende producten uit het iOS-ecosysteem voor Apple omdat veel gebruikers dus noodgedwongen bijbetalen voor de dienst. Maar de cloudopslagdienst is lang niet de enige Apple-dienst die onder vuur ligt: deze week gaan onder druk van de Digital Markets Act nieuwe beleidsregels in rond de App Store. De door Apple voorgestelde aanpassingen zijn echter allesbehalve populair.

lees ook

Microsoft-topman neemt Apple en Google op de korrel: “Wij bieden ontwikkelaars wél keuze”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home