Andy Jassy wordt officieel de nieuwe CEO van Amazon

Amazon heeft officieel bevestigd dat Andy Jassy de nieuwe CEO van het bedrijf wordt. Jassy werd drie maanden geleden al genoemd als mogelijke opvolger van Amazon-oprichter Jeff Bezos. 

Bezos richtte Amazon op in 1994 en heeft sindsdien altijd aan het roer gestaan. Nadat hij aftreedt als CEO, zal hij naar verwachting nog steeds een actieve rol blijven spelen in het bedrijf. Daarnaast gaat de aandacht van Bezos ook steeds meer naar zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. 

Als onderdeel van zijn aanstelling als CEO krijgt Jassy 61.000 aandelen van Amazon. De aandelen zijn naar verluidt meer dan 200 miljoen dollar waard. Jassy bezit op dit moment 0,02% van Amazon. Oprichter Jeff Bezos heeft ongeveer 10%. 

Jassy speelde al een prominente rol binnen Amazon. Hij was namelijk CEO van Amazon Web Services, de cloud-tak van Amazon. AWS is met afstand de populairste speler in de cloud-markt. Ook levert AWS de infrastructuur die als basis dient voor e-commerce platform van Amazon, evenals de andere producten van het bedrijf. 

Hoe Jassy aan de wieg van AWS stond

Het idee voor AWS ontstond door de uitdagingen die Amazon in het begin van de jaren nul ervaarde met het bouwen van nieuwe software. Volgens Jassy ontstonden deze problemen door de technologie-infrastructuur. Deze was niet robuust genoeg om te voldoen aan de vereisten van software projecten. 

Jassy merkte dat niet alleen Amazon tegen deze uitdagingen aanliep, maar dat ook andere bedrijven ermee te maken hadden. Hij realiseerde zich dat er een grote markt was voor een meer robuuste IT-infrastructuur. Daarom stelde hij een plan op om het probleem aan te pakken. 

Dat is hoe AWS in 2004 zijn eerste clouddienst lanceerde. Amazon Simple Queue Service heette de dienst destijds. Jassy bouwde het met een aantal tientallen engineers. Al snel na de lancering van Amazon Simple Queue Service, werd de dienst omgevormd naar de eerste versie van AWS, zoals we dat vandaag kennen. Het product portfolio werd uitgebreid met tientallen nieuwe clouddiensten en trok miljoenen klanten aan.

Hoewel Jassy nu aan het roer staat van Amazon in zijn geheel (en niet alleen van AWS), zal AWS nog altijd een belangrijke focus voor hem blijven. AWS bezorgt Amazon immers meer dan de helft van zijn omzet en levert de cloudinfrastructuur waar de rest van het bedrijf op draait. 

Grootste groei van AWS komt nog

In een recent interview vertelde Jassy dat de grootste groeikansen voor AWS er nog aankomen. “Het grootste gedeelte van de groei ligt nog voor ons. Op dit moment stappen mainstream enterprises over naar de cloud”, legt Jassy uit. “We hebben een breed aanbod en er komen de komende weken en jaren nog veel meer nieuwe dingen aan”, aldus Jassy.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home