Jeff Bezos stopt als CEO van Amazon, AWS-baas vervangt hem

Andere passies vragen zijn centen

jeff bezos

Jeff Bezos stopt als CEO van Amazon en zetelt voortaan als uitvoerend voorzitter van bestuur binnen het bedrijf. Andy Jassy, CEO van Amazon Web Services (AWS), neemt zijn plaats in.

In een e-mail naar alle werknemers laat Bezos weten dat de functie van CEO een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt en dat het veel tijd vraagt. Het zorgt ervoor dat hij zijn aandacht niet optimaal over andere projecten kan spreiden. Bezos was CEO van Amazon sinds 1994.

“Als uitvoerend voorzitter van bestuur blijf ik in nauw contact met Amazon-initiatieven, maar tegelijk heb ik nu meer tijd en energie om in andere projecten te stoppen zoals de Bezos Earth Fund, Blue Origin, Day 1 Fund, The Washington Post en andere passies.”

AWS als prioriteit

Het vertrek van Bezos en de aanstelling van Jassy als nieuwe CEO bevestigt dat Amazon vandaag voornamelijk een cloudbedrijf is geworden dat ook nog e-commerce doet. Jassy was een van de drijvende krachten achter AWS sinds de lancering in 2006 als CEO. Hij is al sinds 1997 werkzaam bij Amazon.

AWS heeft vanaf de opstart lang rode cijfers genoteerd. Het heeft tot 2014 geduurd voordat de eerste omzetcijfers werden bekend gemaakt: 4,6 miljard dollar. Vandaag draait de unit een jaaromzet van 45 miljard dollar en groeit het explosief. Dat neemt niet weg dat AWS steeds meer onder druk wordt gezet door andere cloudgiganten met Microsoft (Azure) en Google (Cloud Platform) op kop. Het verloor ook eerder een groot JEDI-cloudcontract van het Pentagon ter waarde van 10 miljard dollar aan Microsoft.

lees ook

Europese cloudproviders verliezen van Amerikaanse reuzen

Vandaag domineert AWS volgens Canalsys de cloudmarkt met een marktaandeel van 32 procent, gevolgd door Microsoft Azure met 19 procent, Google Cloud Platform met 7 procent en Alibaba Cloud met 6 procent. AWS genereert dus meer omzet dan zijn drie grootste concurrenten gecombineerd. Dat neemt niet weg dat AWS moet uitkijken, want Microsoft Azure is een sterke stijger de afgelopen jaren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home