‘Amazon sponsort antitrustcampagnes tegen Microsoft’

amazon antitrust

Amazon mengt zich mogelijk achter de schermen in antitrustaanklachten tegen Microsoft. Volgens Bloomberg sponsort de cloudproviders campagnes gericht tegen de grote concurrent.

Alles is toegestaan in liefde, oorlog en blijkbaar ook in de cloudindustrie. Bloomberg komt met een rapport naar buiten waarin wordt geopperd dat Amazon het stille brein achter recente antitrustaanklachten tegen Microsoft Azure zou zijn. De cloudprovider zou vanop de achtergrond lobbygroepen van de financiële middelen voorzien om ten strijde te trekken.

Een van de groepen die genoemd wordt, is CISPE, een Europese lobbygroep die de belangen van regionale cloudproviders vertegenwoordigt. De groep was één van de drijvende krachten achter een antitrustaanklacht tegen Microsoft in 2021. Die zaak werd geseponeerd omdat Microsoft een minnelijke schikking met de aanklagers trof, waaronder het Franse OHV Cloud, tot groot ongenoegen van CISPE.

De klachten tegen Microsoft gaan vaak rond het bundelen van de 365-diensten, waardoor Microsoft aantrekkelijkere licenties kan aanbieden dan de concurrentie. Het heeft in ieder geval wel effect: Microsoft deed onder druk al enkele toegevingen, zoals het loskoppelen van Teams uit de Office-bundel. De Europese Commissie bereidt een antitrustonderzoek voor.

Geen geheim

Dat Amazon banden heeft met CISPE, is ook helemaal geen geheime informatie. AWS staat gewoon vernoemd als lid op de website van CISPE. Amazon zou ook in eigen land campagnes van CFSL ondersteunen. Daarnaast is Amazon er ook niet vies van om publiekelijk kritiek te uiten tegen de cloudpraktijken van Microsoft, net als Google.

lees ook

Google haalt fors uit naar concurrent Microsoft

AWS doet aan The Register dan ook niet geheimzinnig over zijn lidmaatschap bij de genoemde cloudverenigingen. Het bedrijf verklaart dat dergelijke samenwerkingen waardevol zijn. “Ondernemingen in elke grote industrie werken al lang samen met brancheorganisaties. Voor AWS bieden zij bieden brancheorganisaties een efficiënte manier om in contact te komen met de gemeenschap, feedback te verzamelen en te praten met een verscheidenheid aan belanghebbenden over de technologieën, praktijken en beleidslijnen die van invloed zijn op onze klanten.”

Een woordvoerder van CFSL benadrukt dat de vereniging niet het belang van Amazon, maar enkel dat van klanten van cloudproviders verdedigt. “Het is onze missie om te pleiten voor de invoering van faire principes in de hele branche om de zorgen van klanten over beperkende softwarelicenties in de cloud weg te nemen. We moedigen Microsoft en alle leveranciers van legacy software aan om die principes over te nemen, waar al hun klanten baat bij zouden hebben.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home